Sunday, 23 October 2011

Travel : Perth, Australia - Intro.

Yes. The last entry was because I was preparing for my travel to Australia. Perth to be exact. And it's more of a business trip than a leisure trip or holiday because there are some work for me to do here. So bear with me if my next upcoming posts will have more pictures than text.

KLIA. Waiting to board the plane.

To start it off, my flight took 5 hours from KLIA to Perth International Airport. And surprisingly, there's no time difference between Perth and Kuala Lumpur.

Well, here I am.  It's spring in Perth and the temperature normally ranges from 19 - 29 degrees celsius. Even when it reaches 29 degrees, it's always windy, thanks to its location near the Indian Ocean. Nice.




Off to bed now.


Wednesday, 19 October 2011

Hujan Emas Di Tempat Orang?

Hujan emas di tempat orang, hujan batu di tempat sendiri, lagi cantik duit tempat sendiri.

Dua hari lepas aku pergi tukar duit RM ke Dolar Australia. First time tengok duit Australia, rasa macam duit monopoly pun ada. Ingatkan best sangat feel duit diorang. Design duit kita lagi winrar gua cakap lu.


Ringgit Malaysia

Aussie Dollars. Untuk makluman rakan-rakan sekalian, semua banknote mereka diperbuat dari material polimer sama macam duit RM 5 kita. Eh, aku bagi RM 61, apasal aku dapat AUD 80 pulak ni?




Kenapa aku tiba-tiba tukar duit Australia ni? Teruskan membaca blog ini kalau nak tau cerita seterusnya. Dengan harapan aku dapat cerita la.

Monday, 17 October 2011

Random Ramblings & Rants - Fappable..No?



Bodoh kah??? you decide urself..


Ini pulak??


Lepas ni aku expect kita akan nampak orang topless tapi tudung labuh tutup puting...nice...nice kalau muka kau macam Pauleen Hantu Tanah Kusir....kbai


oooppss..ada update : sebenarnya dress up dia mmg camtu...then one day dia ternampak orang jual tudung kat Plaza Alam Sentral...tetibe terbuka pintu hati dia nak cuba memakai tudung....bile dah try dia terasa seperti ada cahaya menerangi pintu hati dia...kini walaupun telah bertudung dia tetap selesa dress up macam tu...hehhhh..ye aku tipu...

Picture Credit: macammacamkoleksi.blogspot.com, sharmhassan.blogspot.com

Sunday, 16 October 2011

Wednesday, 12 October 2011

Perkara Yang Aku Tak Faham dengan Ibu Bapa Zaman Sekarang

Entry kali ini mengkaji perkara yang aku tak paham dengan segelintir ibu bapa zaman sekarang. Ada saja perkara pelik yang 10-20 tahun dulu tak pernah wujud tapi sekarang seakan-akan telah menjadi norma. Entry kali ini mungkin juga dipengaruhi unsur-unsur dengki sebab aku belum ada anak manakala ramai rakan sebaya dah ada anak dan cucu.


1.  Membawa anak-anak kecil lepak di kedai mamak hingga ke lewat malam.
Ini madness! Anak-anak kecil dan mereka yang bersekolah perlukan tidur yang cukup. Tidur yang cukup membawa kepada perkembangan mental dan fizikal yang sihat. Zaman aku budak-budak dulu, kalau pukul 10 malam tak tidur lagi, kena kaunseling cukup-cukup dengan bapak aku, tau? Yang makbapak zaman sekarang ni ajak anak-anak lepak kat mamak sampai pukul 2 pagi apahal? Obses sangat dengan English Premier League?


You should be in bed by now, kid! (This picture was stolen without permission)

2.   Selalu sangat bawak anak-anak makan kat fast-food. 
Sama ada si emak malas masak ataupun tak reti masak ataupun terlalu ignorant terhadap pemakanan yang sihat. Sebagai persediaan berumahtangga, aku rasa setiap sekolah menengah kena ada matapelajaran pemakanan dan masakan yang betul-betul mendalam. Setakat belajar buat sandwich sardin dalam kelas ERT Kemahiran Hidup apa barang, bang..


3.   Terlalu mengejar straight A (terlalu obses dengan pencapaian akademik) dan mengabaikan penglibatan anak dalam aktiviti sukan. 
Perkara yang tak perlukan penjelasa lagi. Cuba ko tanya Lionel Messi, ada dia dapat straight A dalam SPM?


4.   Memberi nama anak-anak dengan nama-nama yang aneh-aneh.  
Gejala ini berlaku dikalangan masyarakat Melayu zaman sekarang. Nama-nama macam Danish, Qistina, Qaseh, Qaisara adalah contoh nama-nama yang aneh-aneh. Apahal dengan nama Danish? Danish Butter Cookies ke apa? Lepas ni apa pulak? Scottish? Swedish? Norwegian?  Nama-nama yang banyak huruf Q pula menggambarkan ibubapa yang obses dengan huruf Q. Mungkin mereka ni golongan yang suka menaip perkataan ‘aku’ dengan ‘aq’ di laman web sosial. Kalau obses sangat dengan huruf Q, apasal tak letak nama anak ko Quality, Quantity ataupun Queer? Kepada mereka yang telah menamakan anak-anak mereka sedemikian, silakan rasa butthurt dan bash saya di ruangan komen.


Do I satisfy your Q cravings now, Q-ficionados?

Apa lagi benda pelik-pelik yang mak bapak zaman sekarang buat?
 

Monday, 10 October 2011

“I’m Worst at What I Do Best”


Entry dipengaruhi emosi ini bukannya menggambarkan apa yang aku rasa hari ni, tapi catitan random dalam buku nota aku bila aku merasakan all time low beberapa hari yang lepas. Siapa yang suka penulisan beremosi, silakan baca.


”I’m worst at what I do best, and with this gift I feel blessed” adalah line dari lirik lagu Smells Like Teen Spirit. “I’m worst at what I do best” bagi aku menggambarkan perkara-perkara yang kita rasa terbaik kita boleh buat dan orang lain mungkin kagum dengan apa benda yang kita boleh buat tu, tapi hakikatnya ia sebenarnya yang paling teruk.


Dalam kata lain, benda yang terbaik kau boleh buat sebenarnya standard liga bolasepak Maldives je kualitinya bila dibandingkan dengan orang yang betul-betul dapat buat sesuatu perkara tu dengan baik atau bila dibandingkan dengan orang yang memang berbakat dalam sesuatu perkara tu.


Aku bagi contoh pertama, main gitar. Di kalangan member-member dan sanak-saudara yang baru nak belajar main gitar, baru nak kenal apa beza chord dengan note, aku dipandang hebat dan dikagumi mereka. Tapi sebenarnya aku takdelah sehebat mana yang mereka sangkakan. Untuk seorang dude yang telah belajar bermain gitar sejak 10 tahun yang lalu, tahap pencapaian setakat boleh main lagu Nickelback, boleh strum power chords, plucking sikit-sikit setakat lagu You Were Meant for Me adalah sesuatu yang amat memalukan. 10 tahun kalau buat dengan betul boleh main flamenco dan classical, kamu tahu? My younger brother who just started like 3 years ago can kick my ass at guitars, you know? I’m worst at what I do best.

Lagu Smells Like Teen Spirit bermula dengan kord F

Seperkara lagi ialah gym. Dikalangan member-member yang bukan regular gym goers, mereka jealous dengan macam mana aku boleh maintain badan cantik. Ini aku petik kata-kata mereka secara verbatim, bukan aku buat-buat, bukan aku nak bangga diri, alright. Mereka sering bertanya soalan seperti ”Eh, nak makan apa untuk dapatkan ukur lilit biceps lebih 13 inci?” macamlah aku ni professional fitness trainer. Heh. Tapi adakah mereka tahu, di dalam gym itu lebih ramai otai-otai dan rakan sebaya yang lagi awesome potongan badan mereka? Mereka mempunyai biceps sebesar bola bowling, kamu tahu? Aku ni standard Mark Zuckerberg je beb.. I’m worst at what I do best. 


Dari sudut kerjaya pula, ada rakan-rakan yang memandang ujub dan kagum dengan apa yang aku buat sekarang. Tapi adakah mereka tahu bahawa aku tak sebagus title jawatan aku? Tidakkah mereka tahu bahawa kemahiran menulis dan berkomunikasi aku tidaklah sehebat mana yang mereka sangkakan? Taip dokumen penting penuh dengan typo. Apakah itu yang kamu kagumkan? Adakah mereka tahu aku adalah the dumbest blond in the office? I’m worst at what I do best.


Sekian luahan perasaan.

Saya mengalu-alukan komen nasihat seperti “bersyukurlah dengan apa yang diberikan pada anda..”, ”banggalah dengan apa yang ada pada diri anda” ataupun komen-komen yang sebaliknya. Tak kisah.

Saturday, 8 October 2011

I wouldn’t be so broke in the middle of the month if...


The Government has just revealed the Budget for 2012 yesterday. Some of it sounds good, some of it are ‘meh…’ Oh, well.. We can never please everyone on Earth, can we? Let's all be a good citizen now.

Talking about budget, we're coming to the middle of the month and I discovered that I’m nearly broke. This is my worst financial month of the year, guys. I spent the whole day sitting in the corner frustrated, thinking about the ‘IFs’ that could have saved me from being broke.


This is all I have left to survive for the month, guys. Yep, sad.

I wouldn’t be so broke in the middle of the month if...

  1. I ride a bike to work.

  1. I go home for lunch and have dinner at home too.

  1. There is no need to pay off my study loans.

  1. No price tag is put on land and houses.

  1. Mamak stalls don’t cheat.

  1. I don’t need to eat.

  1. I’m a cat.

  1. I don’t go to the gym.

  1. My blog has 2 million pageviews everyday.

  1. I am the Prince of Liechtenstein.


How's your financial status this month?


Oh, yes. You may have noticed that this blog now has an advert at the sidebar. Some of you may start thinking “Hey, what’s with the ads, Irshadim? You’re a fukken sellout now!” No.. it’s just to promote my fiancee’s part-time business. Feel free to have a look if you are interested in “not-so-over-the-top” hantaran, guys.  If you are not familiar with Malay culture, you can find out what a hantaran is here.

Thursday, 6 October 2011

Tribute to Steve Jobs (1955 - 2011)

I thought of posting a new entry today. But when I heard the news this morning, I think I might hold it off for a day or two. Even though I'm not that much of an iFag, here's a tribute to Steve Jobs. RIP. 




How much of an iFag are you?

Tuesday, 4 October 2011

Random Rage Ramblings & Rants - Thick vs Thin

no greetings for u..yeah u...coz hari ni aku emo, post yg bodo ini pun kena emo...baru la standardized kata boss aku...

topic for today is 'thick vs thin'...apa thick? apa thin? u can have a thick waist like RM (Ringgit Malaysia) or u can have a thin brain like.....like u already have....(this is an emo post, so u can be angry)

what's the big deal with being fat, overweight, flabby etc etc?? no, aku x gemuk mcm @irshadim ...xpernah seumur hidup orang panggil aku gemuk…yang selalu orang panggil aku ialah kering, kurus, panjang…kadang-kadang ada gak yang panggil aku hensem, si kacak etc…nak buat macam mana dah orang panggil…bukan boleh nak sumbat mulut diorg dengan kasut sesuka hati pun...kalau boleh mungkin ada pegawai kerajaan berpangkat JUSA yang merasa kasut Puma Speed Cat...

Now back to the real issue, thick vs thin..ape yang bagus sangat jadi kurus?? Ape yang teruk sangat jadi gemuk??? With no harm intended, let me tell u from my personal experience…so if any of u didn't agree, pls call me & kiss my ass… hehhhh


Disadvantage aku jadi kurus:
  1. tak tahan sejuk - (kau ingat seronok ke sejuk?? terpaksa acapkali ke tandas tahu?)
  2. orang salah sangka ingat aku tiang telefon (nasib baik anjing tak kencing kat kaki aku, tapi kucing pernah la)
  3. orang ingat aku tak kuat makan - oiii...kau tersilap disitu

Advantage jadi gemuk (dari pemerhatian pakar):
  1. best - tak payah share kerusi, katil, bantal
  2. orang takut nak buli - (except kalau kau pakai kemeja pink, dengar lagu korea loudspeaker, jalan lembab etc)
  3. boleh mintak nasi lebih tanpa meminta
Tu je raging rants aku...in conclusion, kepada yang kurus kau tak perlu nak kutuk orang gemuk sebab belum tentu kau hidup lama...mungkin esok lusa kau akan mati sebab kepala tersangkut elevator atau jadi gemuk sebab hyperthyroid...& kepada yang gemuk tak payah nak kecewa bagai sebab gemuk banyak faedahnya...pada aku la...ciao

Picture credit: weirdthings.org.uk & current-health-articles.com

Saturday, 1 October 2011

Apakah Pokok Pokemon ini?

Uploading pictures just for the sake of updating my blog, because it's been a while.

Aku terjumpa pokok ni masa beraya di rumah sedara-mara di Kedah pada bulan lepas. Buah pokok ni nampak macam character dalam Pokemon. So aku bagi nama pokok ni, Pokemon Tree. Senang aje. Kalau tuan orang bijak pandai atau kalau tuan graduan sains pertanian, apakah sebenarnya nama pokok ini? Tolong saya.


Looks like a plastic toy. But no, it ain't plastic, yo!


Jikalau anda semua curious ke mana saya pergi selama ini sampai dah lama tak update blog, saya sejak dua tiga minggu ni banyak menyibukkan diri dengan aktiviti luar daripada meja komputer, lebih-lebih lagi berjamming. Susah beb jadi orang yang banyak hobi ni! Macam Mr. Todd.

Sunday, 18 September 2011

Adakah anda Mr. Todd?


Pernahkah anda melibatkan diri dalam sesuatu hobi tetapi pada peringkat permulaan je bersemangat kemudian hobi itu ditinggalkan begitu sahaja? Dalam kata lain, hangat-hangat tahi ayam. Orang sebegini digelar Mr. Todd oleh tunang saya. Aku tak tau dari mana dia dapat nama Mr. Todd tu. Apa kena mengena nama Todd dengan hobi hangat-hangat tahi ayam entah..Nak tau tanya lah dia.

Aku pun ada jugak semangat hangat-hangat tahi ayam dalam beberapa hobi.


Tahun 1993 – Aku suka kumpul lencana. Suka kumpul sebab aku tengok dalam satu episod Doraemon ni, Suneo tunjuk kat Nobita koleksi lencananya yang berbagai-bagai. Start dari hari tu, aku kumpul la macam-macam lencana. Lencana tempat-tempat, lencana kelab, malah lencana parti politik pun ada. 3-4 bulan lepas tu, hobi tu terkubur macam tu aje.. Hampeh..


Tahun 2009 – Aku mula tanamkan minat melukis kartun secara serius. Konon nak masuk program APOrentice majalah APO la. Kalau siapa baca majalah APO tau la benda ni. Kena pulak time tu baru habis degree, tengah menganggur, tengah desperate cari kerja, aku pun praktis la melukis. Siapa tau boleh jadi kartunis kat Majalah APO kan? Punya la semangat sampai ke tahap mengkaji strokes-strokes dan lawak-lawak yang ada dalam bermacam-macam jenis komik. Disamping melukis, aku juga terjebak dengan sukan ekstrem parkour. Gara-gara tengok filem Yamakasi la nih.. Ye-ye je praktis kat tembok rumah dengan atas kereta bapak aku. Lepas aku dapat panggilan kerja kat Cyberjaya, kedua-dua hobi tu mampus macam tu je. Drawing pen aku semua terus aku tinggalkan. Kahkah.

2009 - Parkourist. Hahai lah engkau!!!

Hujung tahun 2010 – Tahun 2010 aku terjebak dengan sukan tenis sebab masa aku kerja kat Astro aku selalu kena monitor siaran langsung tenis macam US Open, Roland Garros, dan Wimbledon. Terpengaruh jugak la dengan Nadal, Almagro, Verdasco dan Ferrer. Player lain aku tak minat. Selepas bersara dari bekerja di Astro, aku mempunyai banyak waktu senggang, sambil menunggu kerja lain datang. Aku beli la raket tenis (well, tunang aku yang belikan sebenarnya), selalu jugak la turun court untuk praktis stroke walaupun pertama kali main sejak 10 tahun yang lalu.  Rajin jugak la praktis, sampai la ke tempat kerja aku sekarang ni, sebab  ada tennis court. Rooftop lagi, bang!  Kadang-kadang tu lepas waktu kerja, turun la. Tapi sejak bulan Mei tahun ni, dah tak pegang langsung raket tenis. Bila aku nak start praktis lagi pun aku tak tau lah..


Jun 2011 – aku start blogging secara serius. Haha. Aku juga mula terjebak dengan American Football. Well, lama dah nak main American Football tapi susah nak cari kedai kat Malaysia ni yang jual bola dia. Puas aku cari kat Al-Ikhsan hari tu, tak jumpa... Apa la Al-Ikhsan, kau pentingkan soccer je. Nasib baik ada member tempat kerja sorang ni pernah belajar kat Amareka, dia ada bawak balik bola tu sebiji. Janganlah dua-dua hobi ni jadi hangat-hangat tahi ayam pula..


Adakah anda juga Mr. Todd?

Friday, 16 September 2011

Patriotism ain't just about placing your country's flag on the roof of your car.



Special entry in conjunction with Malaysia Day. I’m gonna be serious today.

Some people claim that by placing the Malaysian flag on their car shows their patriotism, their love of the country. Nothing wrong with that. But labeling those who choose not to place the Malaysian flag on their car as unpatriotic is far from accurate, I must say.


You see, my sons.. Patriotism isn’t just about placing as many flags as your car roof can bear. Patriotism isn’t just about screaming “MERDEKA!” out loud on the 31st of August. There’s more to patriotism than that..

Patriotism ain't just about placing your country's flag on the roof of your car.. it’s about not screwing up your country’s surroundings with litter and unnecessary garbage.

Patriotism ain't just about placing your country's flag on the roof of your car.. it’s about refraining yourself from acting like a disgrace at home and abroad.

Patriotism ain't just about placing your country's flag on the roof of your car.. it’s about preventing yourself from wasting the nation’s resources -  like turning off your lights when you leave the office, reducing the use of paper at work and cycling to work (yes, I know you guys will say “but, our climate’s too hot and humid to cycle to work..")

Patriotism ain't just about placing your country's flag on the roof of your car.. it’s about paying your taxes on time and making good use of public facilities. Yeah, I know.. Our public facilities still have a lot of catching up to do.. which leads us to…

Patriotism ain't just about placing your country's flag on the roof of your car..
it’s about giving out your best effort and contributing to making a better change.  "Malaysia Ke Arah Kuasa Besar Dunia."



Showing my patriotism. Too bad I didn't have the national team's jersey.
But I have this! US national team's 2006 home jersey. So much for patriotism eh?

 "Eh, kalau ko patriotik sangat  apasal ko tulis entry kali ni dalam bahasa penjajah ha, setannnnn??"

Top picture credit to sayanuranis.blogspot.com

Wednesday, 14 September 2011

Random Rage Ramblings & Rants - Kalau Aku Kaya

This is a post is totally based on sincerity.....
  • Kalau aku kaya....jangan harap aku nak pegi kerja

  • Kalau aku kaya....aku tak beli kereta Malaysia, tapi Ferrari F430 with leather exterior

  • Kalau aku kaya....aku beli ManUtd dan jadi manager sampai relegated ke Conference National Division...baru butthurt Manshitter sekalian
  • Kalau aku kaya....aku beli Bournemouth FC dan beli player Barca & Real Madrid...dominate world football for the next century....
  • Kalau aku kaya....aku nak beli Timor Leste & tukar jadi nama aku...pastu bagi gaji sorang 8000 dirham sebulan...baru high income nation....

Tu kalau aku kaya...kalau korang??


Picture credit : redbubble.com, autoguide.com, indehekken.nl, and bonjupatten.wordpress.com

Tuesday, 6 September 2011

Luahan perasaan orang tua: Cukup-cukuplah tu beraya…


Entry aku kali ni bakal mengundang pertikaman lidah dan rasa tak setuju di kalangan beberapa pihak. Call me un-Malay, but this is the reality. Sekali-sekala kena tulis jugak benda yang melawan norma.

Budaya orang kita ni sangat terkenal dengan menyambut Hari Raya secara besar-besaran. Kalau dah beraya tu, mesti nak sambut sebulan. Dah puasa sebulan, Raya kena sebulanlah, ye tak? Well, NO. Kamu tahu tak betapa besarnya kerugian yang ditanggung oleh syarikat-syarikat kalau lebih dari separuh pekerja ambik cuti raya berminggu-minggu? Kamu tahu tak betapa kecewanya pelanggan dan stakeholders kepada agensi dan badan kerajaan jika jawapan yang mereka dapat ialah, ”maaf encik, pegawai yang handle benda ni bercuti sebulan..”?

Di kaca TV kita sering lihat dan dengar program-program lazimnya disajikan pada Hari Raya pertama, kedua, ketiga, keempat dan seterusnya sampai Raya ke 30. Mengarut. Tak pernah ada Raya sampai 30 hari. 1 Syawal tu je Hari Raya. School of thought mana yang mengajar kamu Raya ada 30 hari? Lagipun, program-program TV sepanjang bulan Syawal hanya menjadikan anda seorang tahi TV.

Contoh program bodoh di Hari Raya yang meracuni mentaliti rakyat. Tak habis-habis dengan menari, menyanyi..

Nak dijadikan cerita dan nak penuhkan entry kali ni, semalam aku lepak McDonald’s Bandar Baru Bangi, ingat nak escape dari makanan tradisi Hari Raya (ya, aku telah diracuni budaya penjajah, Illuminati dan Freemason) sekali diorang main lagu Raya pulak dah. Apakah semua ini? Padahal dah 8 haribulan Syawal dah. Raya apakebendanya.. Aku terus makan laju-laju, nak cepat balik.

By the way, minggu depan tempat kerja aku buat majlis sambutan Hari Raya. Aku turun jugak. Hippo.

Tuesday, 30 August 2011

Orang Lain Raya, Aku Pun Sibuk Nak Raya Jugak!

Salam lebaran buat pembaca yang terus membaca blog ini. Mohon maaf di Hari Raya ini kerana si penulis sangat malas kesuntukkan masa untuk meletakkan bahan bacaan baru yang bermanfaat untuk pembaca sekalian. Well, penulis juga dalam kesibukan berhari raya seperti insan biasa yang lain.

Raya macam mana pun, blog kena update jugak. Maka penulis bercadang untuk buat macam vlog sepanjang cuti Hari Raya beliau di Kuala Sala, Kedah.

Jadi, aku sajikan kepada kalian semua video pertama untuk hari raya pertama. Enjoice!





End of Day 1.

Wednesday, 24 August 2011

Today's Special : How We Conduct Our Meetings

Minutes... papers... agendas... Let us all admit that meetings can be boring. So me and my friends decided to add a new twist to it. Here's how we conduct our meetings, at the studio.



I hope you enjoice the video, guys.

Monday, 22 August 2011

Just a Quick Word Here : Shit Happens to Anyone

I'm supposed to update this blog last Friday or Saturday. But some minor shit happened to me last Friday afternoon. I was playing football. No, American Football, with me mates Azfar, Dibar, Daus and Hakim after the Friday prayers at a field in front of a mosque we went to.

Yes, American Football, really.

I'm not sure whether it's because I'm a noob or accidents are just meant to happen, after a session of throws I noticed that my left ring finger got slightly bent. In other words, the finger is dislocated. If you were to google 'dislocated finger' and 'football' or 'sports' together, you would find many results relating dislocated finger and sports, mostly basketball and American Football. It's a common sports injury. So I guess I'm not that much of a noob then. Right, Dibar?

So, I ended up spending the whole afternoon at the clinic and also the emergency unit at a nearby hospital. I also ended up spending my iftar at the hospital. Awesome! Well, no.. After a few check ups, turns out that there were no bones broken. The doctor suspects that it's the tendons that are damaged. Still, I got 2 days sick leave (Monday and Tuesday) and have to go to the orthopedics on Tuesday for further treatment.

The finger that gets it. At a clinic waiting for my turn.

The doctor had to put a temporary splint to the broken finger.
 
The lesson here is, don't play sports during the fasting month especially on a Friday. No, the real lesson here is, injuries are commonplace in sports and shit can happen to anyone.

Whatever it is, it ain't going to stop me from playing football and becoming Tom Brady again. I will get back when I recover, guys. Don't worry. Oh yeah, this won't stop me from blogging too.

Wednesday, 17 August 2011

Diari / Jurnal - Nenek Moyang Kepada Blog

Aku percaya ramai pembaca dan rakan-rakan di luar sana pernah ada diari, tak termasuk diari harian untuk mencatit urusan kerja. Se'rockstar' mana pun anda, mesti pernah ada diari sekali seumur hidup paling kurang. Tak payah nak tipu la..

Sedar atau tak, diari yang kita pernah tulis ni boleh dikatakan nenek moyang kepada blog. Asal perkataan blog pun datang dari Weblogs. Log = catitan aktiviti harian. Cuma blog sekarang ni tak semestinya pasal catitan perkara yang berlaku dalam hidup seharian kita. Tapi masih ada blogger yang buat blog dia macam diari harian.. ”dear diary..today I bla, bla, bla, bla..” Terpulang la pada selera keyboard masing-masing. Buat la ikut suka kau, tapi kalau jenis buat blog yang memfitnah, itu kacau.

Berbalik kepada diari, tak silap aku, aku ada 4 diari secara keseluruhan sepanjang aku bergelar pelajar. Paling aktif menulis dalam diari masa aku umur 13 - 14 tahun kemudian masa aku habis SPM tahun 2002 hingga ke zaman aku ambik diploma kat UiTM.


Ini diari zaman aku sekolah menengah. Tahun 1997 - 1998. Macam mana ntah aku boleh simpan diari ni lagi.
Salah satu catitan dalam diari 1997-1998 aku. Penuh dengan lukisan, cacian, makian dan kebabian. Lukisan kat bawah tu mengisahkan aku dengan kawan-kawan sekelas buat kacau dalam kelas Sains. Zaman sekolah menengah, aku agak rebellious. Sekarang baik nak mampus mengalahkan finalis Imam Muda.
Satu lagi contengan dalam diari 1997-1998. Kali ni aku meluahkan rasa menyampah terhadap uniform sekolah. Kalau korang perasan, uniform dia lain sikit sebab waktu tu aku sekolah di seberang laut.
Ini pulak diari zaman aku habis SPM sampai la aku masuk UiTM ambik Diploma. Pengaruh modern rock jelas kelihatan di situ. Antara band yang pernah menjadi pegaruh besar dalam pengisian rohani aku ialah Puddle of Mudd, Creed, Incubus. Creed? Band yang vokalis dia suara macam kuda tu pun kau pernah minat ke?
Kandungan diari 'modern rock'. Entry kat dalam mukasurat ni aku tulis masa baru lepas ambik result SPM. Aku tak tau la korang boleh nampak ke tak result aku tu. Kalau boleh nampak pun, tengok je la. Aku tau result SPM aku mediocre...
Satu lagi entry dalam diari 'modern rock'. Tulisan dari budak agas yang baru pertama kali kerja syif malam. Aku kerja kat Pizza Hut sementara menunggu result SPM & panggilan masuk universitas. Perkataan 'gila' digunakan secara meluas dalam diari ni. Nampak sangat vocab aku lemah. 











Aku tak boleh nak letak semua excerpts dari diari aku kat sini, karang lambat pulak loading. Jadi, sekian sahaja catatan sejarah penulis kali ini. Lepas ni kalau aku jumpa lagi artifak-artifak zaman muda-muda, aku share kat sini.

Berapa banyak diari korang pernah ada?

Monday, 15 August 2011

Random Rage Ramblings & Rants - Predator


Got another 2 weeks to hold myself from smoking during the day...instead of browsing the blogshop looking for baju raya, kasut raya, seluar raya, miyabi raya & etc , i think its ok for me to reveal my interest which i really look forward into just like Eid Mubarak...

IMHO, football @ soccer @ bola sepak @ sepak bola is the greatest sport in the Milky Way...to some of you its just a lame game...badminton?? xyah la...nak pecah jantung aku support Tok Chong smlm tp kalah gak dgn Apek Dan....but admit it fags, unless you got no friends, or grew up in the middle of the sea, u're exposed to football...(pe kena mengena bola sepak dgn raya, ramadhan, badminton or mengaji?? ADA..kalau korg genius korg faham, kalau xfaham tu jgn kecik hati k...)

One of football greatest creation is Adidas Predator, the world's famous football boots...i used to own one of the series...that's why aku sangat gile & mendambakan kasut ini....regardless which series, coz each & one of the are truly special...i.e. of footballers who wears this cleats are many, namely Zinedine Zidane, David Beckham, Steve Gerrard..semua hero aku....


Predator Rapier
The 1st Predator introduce by Adidas in 1995...masa ni aku xtau lagi ape itu bola sepak...aku cuma kenal Eric Cantona & his famous double flying kick...cuma aku pernah tengok cousin aku pakai boot ni masa main kat padang kampung...it looks like from hell & damn badass...tapi aku xpeduli sgt coz masa tu main bola kaki ayam lagi WIN...


Predator Touch
Aku pickup bola sepak pretty late...coz aku busy dgn Dash Yankuro, Transformers, dan Mutiara Naga..but at age 13 aku agak terrer main bola, bukan sebab bakat, tapi sebab aku lebih tinggi dari budak2 lain...hahaha...parents aku nampak aku suka main bola & spend quite a cash (thanx mak ayah) belikan aku bola sepak questra (RM100+) and Adidas Predator Touch (around RM300) kt Al-Ikhsan...during the time that was alot my friend...prior to this boot i owned Ambros & Lotto...both damn heavy & water-absorbant...


Sebab aku pernah ada boot ni so aku review model ni panjang sikit..aku punya kaler merah..bukan sebab aku nak show off tp pasal xde saiz...yeah, being a tall guy with an enormous feet has it own drawbacks...

Advantage of this boots is u can kick with a lot of swerve but maintain ultimate accuracy...even aku yg berkaki kayu ini pun boleh score directly from corner (permitted no keeper la..haha) ..but it cons, u can hardly drible the ball because of the wide-fit and it purpose...the newly-developed Traxion stud also quite sucks in making sudden turn/stop or elastico mcm Ronaldinho...that's why u'll never see Beckham making any on-the-ball dash through defence...another plus, the Kangaroo leather provide u with alot of durability and also touch....


Predator Accelerator

the next Predator release is produced in tandem for the World Cup 1998 in France...masa ni aku rasa macam nk baling je Touch aku & pegi rompak Al-Ikhsan...this new Predator is damn AWESOME, HANDSOME, AND THREESOME!!! semuanya kerana Zidane yang macho gile beraksi dgn Predator Accelerator...



well, before aku continue post ni dgn series2 lain Adidas Predator baik aku sambung kerja dulu...kalau aku rajin atau ada respond yang memberangsangkan baru aku continue..kot...hehehhh...

P/S: berbuka jgn makan banyak2..nanti boroi perut & tak fit cmne nak perform main bola??? and another thing, bersukan itu sesungguhnya lebih elok dari mengadap PC/laptop/Ipad membaca blog picisan...hehehehh

picture stolen from: vendio.com, www.c2coffer.com, s3.media.squarespace.com..thanx google

Friday, 12 August 2011

Ingat Senang ke Nak Jadi Duta?

Kebelakangan ni banyak produk pengguna seperti mi segera, ubat gigi, pencuci muka malah sanitary pads yang di-endorse oleh selebriti dan artis (layakkah mereka bergelar artis kalau setakat jadi terkenal melalui muka seposen mintak undian SMS? Tak, saya tak jelly pun).

Apa yang saya tak berkenan ialah bila sesetengah syarikat tergamak menggelar selebriti yang meng’endorse’kan produk mereka sebagai Duta Produk atau Brand Ambassador.

Saya mengakui ada bagusnya jika menggunakan selebriti sebagai product endorser untuk melariskan jualan dan menguatkan lagi brand positioning lebih-lebih lagi kalau produk tu memang betul-betul berkualiti. Contohnya bila Castrol menggunakan Dave Beckham dan pelakon striker Cristiano Ronaldo untuk endorse minyak pelincir mereka. Aku percaya yang budak-budak dua ekor ni pakai minyak pelincir Castrol untuk enjin kerata mahal Perodua MyVi diorang.  Tapi itu tak menghalalkan istilah Duta Produk mahupun Brand Ambassador boleh digunakan sesuka hati. Aku ni macam JAKIM la pulak, kan?

Apa kau ingat senang-senang je boleh jadi Duta? Tahukah kamu apa sebenarnya itu Duta? Tahukah kamu bukan sembarangan orang boleh menggunakan title Duta/Ambassador atau Pesuruhjaya Tinggi/High Comissioner? By the way, kalau anda bijaksana, apa beza Pesuruhjaya Tinggi dengan Duta? Siapa dapat jawab aku bagi +1 Internets.  

Mengikut olahan aku mengenai maksud ”Duta” dalam kamus Merriam-Webster, Duta atau Ambassador ialah seseorang yang merupakan utusan rasmi atau agen diplomatik tahap Dewa (tahap tertinggi) yang ditauliahkan untuk mewakili kerajaan Negara mereka di tanah asing.


Now you know. Kamus takde pun cakap Duta itu ialah seseorang yang dibayar jutaan Ringgit untuk makan Mamee SLLLLLRRPP untuk meracuni khalayak ramai supaya membeli Mamee SLLLLRRRP.

Tahukah kamu apa yang perlu dilalui oleh seseorang itu sebelum beliau ditauliahkan menjadi Duta?

Calon Duta akan dikenalpasti oleh Kementerian Luar Negeri di kalangan pegawai-pegawai mereka. Calon Duta jugak boleh dikenalpasti dikalangan pegawai-pegawai dari kementerian lain ataupun dari kalangan political appointee. Kalau calon tu daripada pegawai Kementerian Luar Negeri, perjalan beliau sebenarnya jauh. Bukannya start masuk Kementerian Luar je terus jadi Duta. Dia kena lalui dulu bermacam-macam peringkat, bertugas dulu di Kementerian Luar Negeri, pergi bertugas luar negara 2-3 kali, dah naik beberapa rank, lebih kurang dalam 10-15 tahun, baru ada chance nak jadi Duta. Macam aku cakap, ingat senang ke nak jadi Duta? Tu belum cerita pasal proses pentauliahan lagi tu.

Butthurt la semua Duta-duta kita di luar negara bila title mereka juga diguna oleh Asmawi Ani, Diana Danielle dan Mila AF Cocopie. Dalam hati, Duta-duta ni mesti cakap, ”Aku ni standard Mawi je ke??”

picture credit (left to right) to syokkahwin.com, aroba.com.my and asiaexplorers.com  

Tuesday, 9 August 2011

Peribahasa, Pepatah dan Ucapan yang dah Tak Relevan Lagi

Tengok tajuk buku pun dah rasa lucu.

Bahasa Melayu kaya dengan pepatah, kata-kata bidalan, peribahasa dan juga simpulan bahasa. Tapi korang perasan tak ada peribahasa, kata-kata atau ucapan yang dah tak relevan lagi pada zaman sekarang? 


1. Sedangkan ulat dalam batu pun boleh hidup, inikan pula manusia.
Memang la ulat duduk dalam batu boleh hidup. Tapi kamu tu ulat ke? Kenapa bandingkan diri kamu dengan ulat? Kalau nak pertahankan sangat kata-kata ni, cubalah hidup dalam batu, makan daun-daun, tak payah buat kerja, tutup internet connection kamu. Boleh hidup?


2. Selamat pengantin baru, semoga bahagia hingga ke anak cucu.
Kita selalu dengar ucapan ni di majlis-majlis kenduri kahwin, sama ada dari mulut DJ majlis kahwin, rakan-rakan ataupun dari lagu Selamat Pengantin Baru nyanyian Saloma. Oh, majlis kahwin aku nanti boleh tak aku request jangan main langsung lagu ni? Lepas tu aku tak nak ada DJ sebab DJ kenduri kahwin selalunya merapu je lebih. Okay, berbalik kepada ucapan semoga bahagia hingga ke anak cucu, takkan nak ucap kat member kita semoga bahagia sampai ke anak cucu je? Lepas dapat cucu, dah tak bahagia la? Macam tu? Aku cadangkan ucapan ni kita ubah sikit jadi "Selamat pengantin baru, semoga bahagia ke infinity and beyond!"


3. Apa nak buat, nasi sudah jadi bubur.
Yang ni aku kena credit kat comradenami, penulis blog Teh Tarik Gelas Besar sebab aku terbaca dia tweet pasal peribahasa ni. Yang korang susah hati dengan nasi dah jadi bubur tu kenapa? Bubur okay lagi, what? Masih boleh dimakan lagi. Bubur pun boleh jadi terkenal apa.. Ada bubur ayam McD, ada bubur lambuk Kampung Baru. Adakah korang susah hati dan bermuram durja bila dapat bubur lambuk Kampung Baru? Takde kan? Orang sanggup beratur panjang nak dapatkan bubur lambuk Kampung Baru lagi! Apa yang patut dirisaukan sebenarnya ialah bila nasi sudah menjadi basi. Tu memang dah tak boleh buat apa-apa dah melainkan bagi kucing makan. Tapi kucing pun teragak-agak nak makan nasi basi sebab kucing zaman sekarang sangat-sangat demand! Agaknya diorang dah ada kesedaran food safety.


Tamat. Boleh bagi aku apa lagi peribahasa yang dah tak relevan? Nanti boleh masuk entry lagi satu. LOL 

(picture credit to abdoel-malik.blogspot.com)

Sunday, 7 August 2011

Typically Malaysian?: Bertanya Soalan Yang Obvious

Dalam masyarakat kita ada satu habit bertanya 'soalan obvious'. Apa itu soalan obvious? Soalan obvious ialah bila orang yang bertanya tu terang-terang nampak apa yang kita tengah buat, tapi dia boleh tanya lagi apa yang kita buat.

Contohnya, bila kita tengah makan, housemate kita lalu kat depan lepas tu dia pergi tanya "oit, tengah makan ke?" Kepala hotak dia la.. Dah tentu nampak kita tengah makan, kan? Tak kan tengah menyahtinja pulak kalau tengah suap nasi dalam mulut?

Mungkin orang yang kuat bertanya soalan macam ni niat dia nak beramah mesra, nak mulakan perbualan. Bagus kalau niat dia macam tu. Tapi, tak boleh ke jadi kreatif sikit daripada tanya soalan yang obvious? Kalau nampak member tu tengah makan, daripada kau tanya "oit, tengah makan?" boleh je tanya "kau beli kat mana nasi goreng tu? bau macam sedap je.."  Silap-silap member tu offer nasi goreng dia kat kau.

Kalau anda ada member yang punya tabiat sebegini, bertenang, ada cara menangani mereka. Bacalah komik dibawah ini.


Apa pendapat anda tentang tabiat bertanya soalan obvious? Adakah anda memiliki tabiat sedemikian?
Related Posts with Thumbnails