Thursday, 30 June 2011

Whatchu Drinkin'? : ISTAK

Dah ramai sangat blogging pasal makanan, aku blog pasal air pulak.

ISTAK
Ini tergolong dalam kategori minuman kontroversi, kalau ikut bulan lepas punya cerita lah. Ada yang mengatakan minuman sebegini tak boleh diminum kerana mempunyai peratusan alkohol sebanyak 0.05 %, tapi tak cakap pulak brand apa [Baca Artikel Basi di Sini]. Saya rasa keberatan media mainstream untuk mendedahkan jenama produk di dalam laporan berita adalah satu masalah negara. Kalau dah keluar story tu, beritahulah brand apa. Kalau setakat tulis "sebuah minuman yang dikeluarkan syarikat Timur Tengah" baik tak payah.

ISTAK datang dengan 10 perisa berbeza: Malt/Original, Lemon, Apple, Pear, Pomegranate, Mango, Pineapple, Peach, Strawbery dan Tropical. Flavour yang terbaik kalau ikut selera tekak aku ialah Malt (label warna hitam). Yang lain-lain tu, boleh la.. Budak-budak sekolah je minum perisa buah-buahan ni.. Tak semua orang boleh terima Malt flavour ni sebab rasanya yang agak strong and bitter. Nafsu jahat aku kadangkala mengatakan: "it tastes like the real thing". [Confirm aku kena tiaw lepas ni!]

Anyways, bercakap pasal memabukkan, setakat ni aku minum takdenya aku mabuk. Minum lah berbotol-botol, anda masih boleh drive lagi. Percayalah, sebab saya pernah melakukannya dalam perjalanan dari Bangi ke Kulai, Johor. Satu carton aku bedal! Nak tau kenapa ia tak memabukkan? Sebab bahan-bahan dan cara penghasilan dia sama macam beer yang harommm cuma proses fermentasi tu diberhentikan sebelum alkohol terhasil.

Kalau nak diikutkan sangat peratusan alkohol, tau tak yang tapai pun ada sikit kandungan alkohol? Sebab tu bau dia macam pen marker sikit. Cuma dia tak banyak sampai ke tahap memabukkan. Kecuali kalau diperam lama sikit tapai tu, kandungan alkohol tu bertambah la. Cerita pasal tapai, try la minum ISTAK sambil makan tapai.

Kalau kau buat roti pun, yeast dengan carbohydrate dalam adunan roti tu bergaduh lalu menghasilkan alkohol. Inilah yang dinamakan fermentasi [Read More]. Cuba ko hidu dough sebelum dibakar menjadi roti, ada semacam bau alkohol kan? Bila masuk oven, alkohol tu menyejat sampai takde lagi kandungan alkohol.

Eh, aku ni nak cerita pasal air ke berhujah pasal kandungan alkohol? Dah la. Jom cari ISTAK.

Wednesday, 29 June 2011

Nozzle Spray on a Hose in the Loo. Fancy, but Not Necessary.

This is of no relevance if you simply wipe. But feel free to read, anyway.
 

Have you seen these kind of fixtures somewhere? I find these things a nuisance. Especially those nozzle sprays that just won't let you precisely control the desired pressure of water. The ones that just go "WOOOOOOOOSHHHHHH!!!" the moment you press down the damn trigger.

Imagine the kind of mess these things put you in. It will do the cleaning, aight.. but it will add up more mess. Small pieces of faeces might scatter and water would just splash everywhere and if you're unlucky, it will splash to your next-door neighbour. 
The pressure of the water jet is so intense it could kill a dog. Imagine what it could do to your bumhole!










2 minutes later : Look at the mess we're in... ugh!
Conclusion: If you use the nozzle spray, either you come out clean but with splashes everywhere, or you end up with a damaged bumhole.


I still don't get it why some toilets have these. They are just plain unnecessary. I mean, a hose would suffice because you can just control the water pressure with your fingers. No, I don't need to explain how here.

Experienced it before? Share with us.

A Word of Appreciation to New Followers, Readers and Commenters

Just a quick word here today. I would like to thank ikhram and bb for being the new follower of this idiotic blog. The rest of the followers who happen to be friends and family members, thank you too for your sappork. And not to forget, a big thank you to everyone who have wasted at least 10 minutes of their precious time in reading this blog. Keep up the sappork!

Tuesday, 28 June 2011

Vegetarianism & Me

Aku dah banyak kali menanam cita-cita nak jadi vegetarian, paling kurang seminggu dua kali. Tapi banyak sangat alasan cabaran.

Jadi vegetarian itu cool, kamu tahu. Ramai celebrity Barat adalah vegetarian. Carrie Underwood adalah seorang vegetarian. Paul McCartney juga vegetarian. Tapi, membuat pilihan untuk mengamalkan gaya pemakanan vegetarian bukanlah semata-mata nak nampak cool. Ianya lebih kepada kesedaran ummah dan juga atas sebab-sebab kesihatan.

Cuba kita kira, berapa ramai penduduk kat Malaysia ni. 28 juta lebih kurang. Dalam satu hari, antara 28 juta ni, mungkin 50 peratus makan lauk ayam untuk makan tengahari. Bayangkan berapa ramai ayam kena sembelih tiap-tiap hari? 

Bila terlampau banyak sangat permintaan untuk ayam, maka pengusaha atau penternak ayam akan menternak lebih banyak ayam.  Kebiasannya ayam yang kita (yang tinggal kat bandar) beli ni diternak secara besar-besaran. Yang keadaan rebannya mungkin crowded dan ayam-ayam ini diberi antibiotik, meth, bong dan sebagainya. (ok, aku exaggerate). Nak dapat ayam free-range susah sebab tinggal di bandar.

Sebab tu aku pilih untuk jadi vegetarian seminggu dua kali. 


Ini vegetarianism tahap ekstremis!

Tapi rancangan aku ni kadang-kadang gagal sebab aku banyak alasan cabaran.

Salah satu cabaran ialah susah nak cari makanan vegetarian di kedai-kedai makan khususnya di kawasan yang ramai Melayu. Sebab orang Melayu kalau takde lauk yang takde daging tak sah. Kecuali kalau kau orang susah, kau akan makan nasi dengan jering sahaja. Ada lagi ke orang macam ni? Eh, jering pun mahal sekarang, tau tak?

"Apasal ko tak masak je kat rumah?"

Nak masak, boleh. Tapi sebab aku masih tinggal di rumah bujang bersama 3 other dudes, keadaan dapur rumah bujang aku confirm dapat gred E kalau Majlis Perbandaran Kajang buat inspection. Membuatkan aku turn-off nak masak. Kedhaifan dan kekurangan dari segi peralatan dan ruang juga merencatkan mood aku nak masak selalu. Sekali-sekala boleh la setakat masak yang simple-simple.

Berbalik kepada hujah bahawa kedai-kedai Melayu tak banyak pilihan lauk vegetarian, memang ada kedai-kedai nasi campur yang ada hidangan sayur-sayuran, tapi lauknya kurang menarik dan tak sesedap vegetable lasagne yang aku pernah makan seperti di gambar bawah ni. 

Vegetable lasagne yang awesome. Daaaammmnnn.. Cheese dia banyak.. Okay, kalau kau vegan, produk tenusu pun tak boleh makan tau. Ini tahap totok punya vegetarian.

Walau bermacam-macam alasan, setakat ni aku berjaya la jugak mengamalkan pemakanan vegetarian seminggu sekali paling cikai pun. Takpe. Merangkak slow-slow dulu. Dah kahwin nanti, aku boleh la masak sendiri hidangan vegetarian yang awesome ikut selera tekak aku, tak payah pergi kedai dah. Ada oven nanti boleh la aku buat vegetable lasagne macam kat gambar atas tu.

Apa pun, vegetarianism adalah satu pilihan. Tak ada orang paksa kau suruh jadi vegetarian. Apatah lagi dah memang manusia secara tabi'e adalah seekor haiwan omnivor pun. Nak makan daging, makan la. Apa yang penting, seboleh-bolehnya kita pastikan sumber makanan kita bersih dan sepanjang hidupnya happy dan sihat sentiasa secara semula jadi. Nak makan beef, pilih la grass-fed beef dan lembunya tak dikurung dalam kandang setiap masa (selalunya lembu yang grass-fed ni lebih bebas bergerak sebab mencari rumput). Begitu juga dengan daging ayam, ayam kampung lagi WIN sebab ayam-ayam kampung ni lebih bebas bergerak dan makan.  

Make the right choice.



Sunday, 26 June 2011

Typically Malaysian? : The Herd Mentality

Look at the picture below. 

Location : Alamanda Putrajaya. 
Time : 5.30 pm, Sunday. 
Subject: Parking ticket auto-pay stations situated at two different levels. Parking spots at both levels are equally full.



Ever noticed how we always flock to the same spot as the majority of the others do? Ever experienced how one lane at a toll plaza gets crowded while the others are almost empty? Ever noticed that how during festive seasons, just about everyone leaves home at the same time and day?

Well, I guess it is the Herd Mentality among us Malaysians. We rarely take the road not taken. Perhaps avoiding unwanted risks, perhaps to avoid being the odd one out or being labelled as the 'nail that sticks out that gets hammered first'.

Same goes to fads and trends. The current trend among pimple-faced teens and young adults parading around town with their DSLRs without having a single goddamn clue of what a shutter speed is, for example.

The same applies when it comes to football. Our so-called fans (well, not all of us, luckily), are jumping in the bandwagon basically. Nak sokong team yang menang je! 'If you can't beat em, might as well join em!'  Manchester United. Need I say more?  And.. pre-2010, you can count with your fingers and toes how many of us cheered for the Spanish national football team. Post-2010? Wowoweeee! It's like Malaysia has become an overseas territory of Spain. 

Whatever it is, the Herd Mentality I think is not exclusively a Malaysian thing. Other cultures do have it too. Noticed how quite a number of teenage girls (and some boys too) all over the world pose with a typical 'Duckface' in their Facebook photos?

Ngerfan Lennon doing a good impression of the Duckface here

Are you a victim of the Herd Mentality? Are you a Man Utd fan? Please share. 

Well, I think a portion of the Herd Mentality is in me too. Just look at my blog title. 

Saturday, 25 June 2011

Motorcycle Owners and Riders, I am Jealous of You

Entry ini ditujukan khususnya kepada semua yang dah ada kenderaan sendiri dan bekerja.

Aku tak peduli basah kuyup bila meredah hujan, aku tak peduli pendapat ramai orang bahawa menunggang motosikal ni risikonya lebih tinggi. Yang aku tau, sebagaimana pemilik motosikal iri hati pada mereka yang berkereta sebab kereta ada bumbung dan air-cond, aku juga iri hati dengan korang yang ada motor dan bawak motor pergi kerja. Kenapa?

1. Jimat minyak berganda-ganda.

Walaupun MyVi aku lagi jimat minyak banding dengan Ferrari sebelah ni, motosikal tetap menjadi dewa penjimatan minyak di jalanraya.
    Ini obvious tahap Captain Obvious punya. Bila kapasiti enjin kau kecik, tangki minyak pun kecik, dan had muatan dua orang sahaja, dah tentu korang yang bawak motor ni jimat minyak berkali-kali ganda berbanding dengan aku yang bawak kereta ni. Kawan tempat kerja aku yang kadang-kadang bawak motor pergi ke tempat kerja pernah berkata,

    "Aku bawak motor, RM5 sekali isi penuh tahan seminggu. Kalau time aku bawak kereta, aku kena keluar RM 50 tiap minggu! Poket rasa cepat nipis je bila bawak kereta."

Damn, son!


 2.   Kos maintenance lebih rendah.

       Korang yang bawak motor tak payah pening nak keluarkan kira-kira RM 100 untuk sekali service. Tak perlu pening-pening pikir pasal nak tukar wiper, tukar battery sampai beratus-ratus. Pabila tiba hari untuk menukar bateri kereta, wallet aku akan menjerit "WAARGGHH!" sebelum aku sempat jerit.


3.    Boleh menyelit ketika traffic jam.

       Cuba kau buat bila kau bawak kereta, aku nak tengok! Setakat selit-selit kat emergency lane tu kalau kat highway, boleh la kan? Tapi.. ah, kau jawab la sendiri.


4.    Tak payah bayar tol.

       Come on.. Ini tidak adil, bhai.. bukan ke kita sama-sama pakai highway? Haha.


5.    Bila pasangan anda adalah pembonceng motor yang ditunggangi anda.

       Terang dan jelas maksudnya. Tak perlu aku terangkan lagi secara detail.


Okay, sekarang siapa nak barter motor dia dengan kereta MyVi aku? Ada Bluetooth, boleh cucuk USB. Motor takde semua tu.














Tuesday, 21 June 2011

I Have Found Two of My Old Blogs

Previously, I was talking about having created like 3 - 4 blogs in the past and it phailed. It phailed so badly that I could not even remember the URL and the username to login to it.

But luckily today, with the mindfcuk power bestowed upon me by Prof Xavier, I remembered two of my blogs' URL and typed it, and here they are! Daily Blah and Life.Music.Arts. I think I wanna share with you guys screenshots of the two blogs here.

Above is the screenshot of "Life.Arts.Music" which I created when I was a 4th semester (I think) student doing broadcasting. I basically wrote a few things about music and comics, trying to be artsy-fartsy and stuff.["eh? dua follower je ko ada dalam belog ni? hahahahahai lah engkau!"]

And above is the blog that I did when I worked at a TV station in KL. Most of the contents are ramblings about my work and the abnormal hours I had gone through.

Mind you, the first ever blog that I created was when I had to do an assignment and the lecturer (now deceased, RIP) asked us to create a blog and submit all our inputs on the blogosphere so that the whole world can read it. Hell, who wants to read a boring blog about theories of Organizational Communications anyway? I did it on Wordpress. I couldn't recall the URL, though. I bet you Prof Xavier is disappointed now.

K, Bye.

Monday, 20 June 2011

Big Apple Donuts, J.Co Donuts and Dunkin' Donuts. Dunkin' Donuts still OWNS!

Malam tadi baru lepas makan donuts (aku tak nak eja 'donat'), jadi mari kita berdebat tentang donuts. 3 outlet donuts utama yang ada kat Malaysia sekarang ni: Dunkin' Donuts, Big Apple dan J.Co. Oh, tak lupa jua, Krispy Kreme. Tapi aku malas cerita pasal Krispy Kreme sebab outlet dia tak banyak. Lantak koranglah kalau suka Krispy Kreme!

Dunkin Donuts adalah yang terawal bertapak di sini, kalau tak silap aku. Walaupun sekarang aku tengok makin banyak outlet-outlet Big Apple dan J.Co, Dunkin Donuts tetap OWNS bagi aku sebab dia punya Donuts mampat dan kena dengan selera Amareka. Setiap kali aku makan donut J.Co atau Big Apple, aku akan rasa kecewa sebab macam gigit angin je. Kalau ko tekan donut J.Co atau Big Apple, ia akan jadi hampir leper. Cuba ko buat kat Dunkin' punya donut, tengok? Lagi satu, donuts yang mampat adalah yang terbaik untuk dicicah bersama kopi, dan kopi Dunkin' adalah yang terbaik. Outlet lain tak payah buat kopi la..

Macam mana pun, respek kat J.Co and Big Apple sebab diorang berjaya cipta flavour atau topping (?) yang pelik-pelik yang Dunkin' tak terfikir nak buat. Tapi, mengikut selera Amareka, flavour yang biasa-biasa atau klasik masih jadi kegemaran contohnya Double Choc, Blueberry filled dan Cinnamon. Dunkin Donuts punya cinnamon donuts tiada tandingan. Tiada cinnamon donuts selain cinnamon donuts dari Dunkin Donuts, full stop.

Untuk makluman Y.Bhg. Dato'/Datin/Tuan/Puan, Dunkin' Donuts ditubuhkan di Quincy, Massachusetts, Amareka. Big Apple pula ditubuhkan di Malaysia manakala J.Co ditubuhkan di Indonesia. So I guess that's why Dunkin' still OWNS the American palate.
(ptuih!)

Apa-apa pun, pepatah Perancis ada mengatakan "À chacun son métier" atau orang Inggeris kata "To each his own". Aku tak boleh nak paksa korang suka Dunkin' dan tak boleh nak sumbat tekak korang dengan donut cinnamon Dunkin' kalau korang dah tak suka.

Till then, enjoy your donuts with coffee! (pssstt..make sure it's a Dunkin')

Hello Internet Freaks

Eh, tak malu letak muka sendiri?
I am creating a blog for the fourth time. Every time I create one, I ended up abandoning it after a few months. This blog here is my first blog as a regular office worker. The last time was when I was working the graveyard shift at a TV station in KL. Prior to that, I had a blog when I was a student doing broadcasting. The blog didn't go well with some people. Oh well, WTH. It's my blog, innit. Come to think of it, you have no right to say what goes in the blog. Oh, yeah, for the time being, I'm thinking of trolling this blog: A Little Bit Here and There
Related Posts with Thumbnails