Wednesday, 13 July 2011

"First World Problems" versi Malaysia

"First World Problems" adalah meme [disebut "meem"] Internet berkenaan rungutan masalah dari mulut penduduk negara maju ataupun golongan berpendapatan tinggi. Masalah-masalah dia takde la berat sangat, takde la sampai tahap membawa maut kalau tak selesai masalah ni.

Kalau nak tau apa itu Internet meme, boleh baca kat [sini]

Contoh masalah macam "my hand is too fat too shove into the Pringles container, so I am forced to tilt it" dan "I ate too much at lunch, now I'm too tired to work" adalah masalah  bukan berat yang selalu dirungutkan. Kalau orang dari negara ketiga dengar ni, dia sekeh je kepala kau sebab masalah kat negara diorang lagi berat contohnya tak cukup makan, takde air yang bersih, malaria, taun, keadaan sekolah yang dhaif, dan sebagainya. 

 Contoh-contoh "First World Problems" yang lain boleh dibaca di [sini] dan [sini]

Malaysia pulak bukanlah dikira sebagai negara ketiga, sebaliknya negara membangun. Lagipun gahmen kita sudah plan nak jadikan negara kita ni negara berpendapatan tinggi dan bertaraf negara maju kan? Aku sokong usaha itu, dan sebagai tanda sokongan, kat bawah ni adalah "First World Problems" versi kita. Saya percaya ramai dari kita pernah mengalami "First World Problems" macam kat bawah ni: 



Apa "First World Problems" anda? Kongsikan.

8 comments:

  1. gigi tak tajam. susah nak makan.
    nak asah gigi....hihihi.

    ReplyDelete
  2. bila buat milo je,
    tinggal kejap aja pun milo dah mendap ke bawah.
    asek nak kena guna sudu.

    ReplyDelete
  3. @ [AMR] - tu la, leceh kan?

    ReplyDelete
  4. hahahaha, aku suka beb benda ni, ko ni ada talent blogging ni, teringat masa aku mula2 blogging. hehe

    p/s aku memang foodservice, ko DFSM gak eh? Zikry tu memang komander kesatria pun.. tahun bila ye... aku diploma 2002-2005, degree 2005-2007

    ReplyDelete
  5. @ zulfikar - thank u for the support. terima kasih juga kepada bolgger2 yang dah lama berblog, termasuk ko, sebab diorang la sumber rujukan untuk aku.

    Yup, aku DFSM, tak jauh la, aku batch 2003-2006. degree aku tukar faculty. hahaha. Kau kenal komander Azam?

    ReplyDelete
  6. kerusi kat opis nih x best... lenguh pinggang bila kena wat keje banyak2...

    ReplyDelete
  7. @ caldina - tak empuk dan sangat tak best!

    ReplyDelete

Say what?

Related Posts with Thumbnails