Tuesday, 30 August 2011

Orang Lain Raya, Aku Pun Sibuk Nak Raya Jugak!

Salam lebaran buat pembaca yang terus membaca blog ini. Mohon maaf di Hari Raya ini kerana si penulis sangat malas kesuntukkan masa untuk meletakkan bahan bacaan baru yang bermanfaat untuk pembaca sekalian. Well, penulis juga dalam kesibukan berhari raya seperti insan biasa yang lain.

Raya macam mana pun, blog kena update jugak. Maka penulis bercadang untuk buat macam vlog sepanjang cuti Hari Raya beliau di Kuala Sala, Kedah.

Jadi, aku sajikan kepada kalian semua video pertama untuk hari raya pertama. Enjoice!





End of Day 1.

Wednesday, 24 August 2011

Today's Special : How We Conduct Our Meetings

Minutes... papers... agendas... Let us all admit that meetings can be boring. So me and my friends decided to add a new twist to it. Here's how we conduct our meetings, at the studio.


video

I hope you enjoice the video, guys.

Monday, 22 August 2011

Just a Quick Word Here : Shit Happens to Anyone

I'm supposed to update this blog last Friday or Saturday. But some minor shit happened to me last Friday afternoon. I was playing football. No, American Football, with me mates Azfar, Dibar, Daus and Hakim after the Friday prayers at a field in front of a mosque we went to.

Yes, American Football, really.

I'm not sure whether it's because I'm a noob or accidents are just meant to happen, after a session of throws I noticed that my left ring finger got slightly bent. In other words, the finger is dislocated. If you were to google 'dislocated finger' and 'football' or 'sports' together, you would find many results relating dislocated finger and sports, mostly basketball and American Football. It's a common sports injury. So I guess I'm not that much of a noob then. Right, Dibar?

So, I ended up spending the whole afternoon at the clinic and also the emergency unit at a nearby hospital. I also ended up spending my iftar at the hospital. Awesome! Well, no.. After a few check ups, turns out that there were no bones broken. The doctor suspects that it's the tendons that are damaged. Still, I got 2 days sick leave (Monday and Tuesday) and have to go to the orthopedics on Tuesday for further treatment.

The finger that gets it. At a clinic waiting for my turn.

The doctor had to put a temporary splint to the broken finger.
 
The lesson here is, don't play sports during the fasting month especially on a Friday. No, the real lesson here is, injuries are commonplace in sports and shit can happen to anyone.

Whatever it is, it ain't going to stop me from playing football and becoming Tom Brady again. I will get back when I recover, guys. Don't worry. Oh yeah, this won't stop me from blogging too.

Wednesday, 17 August 2011

Diari / Jurnal - Nenek Moyang Kepada Blog

Aku percaya ramai pembaca dan rakan-rakan di luar sana pernah ada diari, tak termasuk diari harian untuk mencatit urusan kerja. Se'rockstar' mana pun anda, mesti pernah ada diari sekali seumur hidup paling kurang. Tak payah nak tipu la..

Sedar atau tak, diari yang kita pernah tulis ni boleh dikatakan nenek moyang kepada blog. Asal perkataan blog pun datang dari Weblogs. Log = catitan aktiviti harian. Cuma blog sekarang ni tak semestinya pasal catitan perkara yang berlaku dalam hidup seharian kita. Tapi masih ada blogger yang buat blog dia macam diari harian.. ”dear diary..today I bla, bla, bla, bla..” Terpulang la pada selera keyboard masing-masing. Buat la ikut suka kau, tapi kalau jenis buat blog yang memfitnah, itu kacau.

Berbalik kepada diari, tak silap aku, aku ada 4 diari secara keseluruhan sepanjang aku bergelar pelajar. Paling aktif menulis dalam diari masa aku umur 13 - 14 tahun kemudian masa aku habis SPM tahun 2002 hingga ke zaman aku ambik diploma kat UiTM.


Ini diari zaman aku sekolah menengah. Tahun 1997 - 1998. Macam mana ntah aku boleh simpan diari ni lagi.
Salah satu catitan dalam diari 1997-1998 aku. Penuh dengan lukisan, cacian, makian dan kebabian. Lukisan kat bawah tu mengisahkan aku dengan kawan-kawan sekelas buat kacau dalam kelas Sains. Zaman sekolah menengah, aku agak rebellious. Sekarang baik nak mampus mengalahkan finalis Imam Muda.
Satu lagi contengan dalam diari 1997-1998. Kali ni aku meluahkan rasa menyampah terhadap uniform sekolah. Kalau korang perasan, uniform dia lain sikit sebab waktu tu aku sekolah di seberang laut.
Ini pulak diari zaman aku habis SPM sampai la aku masuk UiTM ambik Diploma. Pengaruh modern rock jelas kelihatan di situ. Antara band yang pernah menjadi pegaruh besar dalam pengisian rohani aku ialah Puddle of Mudd, Creed, Incubus. Creed? Band yang vokalis dia suara macam kuda tu pun kau pernah minat ke?
Kandungan diari 'modern rock'. Entry kat dalam mukasurat ni aku tulis masa baru lepas ambik result SPM. Aku tak tau la korang boleh nampak ke tak result aku tu. Kalau boleh nampak pun, tengok je la. Aku tau result SPM aku mediocre...
Satu lagi entry dalam diari 'modern rock'. Tulisan dari budak agas yang baru pertama kali kerja syif malam. Aku kerja kat Pizza Hut sementara menunggu result SPM & panggilan masuk universitas. Perkataan 'gila' digunakan secara meluas dalam diari ni. Nampak sangat vocab aku lemah. 











Aku tak boleh nak letak semua excerpts dari diari aku kat sini, karang lambat pulak loading. Jadi, sekian sahaja catatan sejarah penulis kali ini. Lepas ni kalau aku jumpa lagi artifak-artifak zaman muda-muda, aku share kat sini.

Berapa banyak diari korang pernah ada?

Monday, 15 August 2011

Random Rage Ramblings & Rants - Predator


Got another 2 weeks to hold myself from smoking during the day...instead of browsing the blogshop looking for baju raya, kasut raya, seluar raya, miyabi raya & etc , i think its ok for me to reveal my interest which i really look forward into just like Eid Mubarak...

IMHO, football @ soccer @ bola sepak @ sepak bola is the greatest sport in the Milky Way...to some of you its just a lame game...badminton?? xyah la...nak pecah jantung aku support Tok Chong smlm tp kalah gak dgn Apek Dan....but admit it fags, unless you got no friends, or grew up in the middle of the sea, u're exposed to football...(pe kena mengena bola sepak dgn raya, ramadhan, badminton or mengaji?? ADA..kalau korg genius korg faham, kalau xfaham tu jgn kecik hati k...)

One of football greatest creation is Adidas Predator, the world's famous football boots...i used to own one of the series...that's why aku sangat gile & mendambakan kasut ini....regardless which series, coz each & one of the are truly special...i.e. of footballers who wears this cleats are many, namely Zinedine Zidane, David Beckham, Steve Gerrard..semua hero aku....


Predator Rapier
The 1st Predator introduce by Adidas in 1995...masa ni aku xtau lagi ape itu bola sepak...aku cuma kenal Eric Cantona & his famous double flying kick...cuma aku pernah tengok cousin aku pakai boot ni masa main kat padang kampung...it looks like from hell & damn badass...tapi aku xpeduli sgt coz masa tu main bola kaki ayam lagi WIN...


Predator Touch
Aku pickup bola sepak pretty late...coz aku busy dgn Dash Yankuro, Transformers, dan Mutiara Naga..but at age 13 aku agak terrer main bola, bukan sebab bakat, tapi sebab aku lebih tinggi dari budak2 lain...hahaha...parents aku nampak aku suka main bola & spend quite a cash (thanx mak ayah) belikan aku bola sepak questra (RM100+) and Adidas Predator Touch (around RM300) kt Al-Ikhsan...during the time that was alot my friend...prior to this boot i owned Ambros & Lotto...both damn heavy & water-absorbant...


Sebab aku pernah ada boot ni so aku review model ni panjang sikit..aku punya kaler merah..bukan sebab aku nak show off tp pasal xde saiz...yeah, being a tall guy with an enormous feet has it own drawbacks...

Advantage of this boots is u can kick with a lot of swerve but maintain ultimate accuracy...even aku yg berkaki kayu ini pun boleh score directly from corner (permitted no keeper la..haha) ..but it cons, u can hardly drible the ball because of the wide-fit and it purpose...the newly-developed Traxion stud also quite sucks in making sudden turn/stop or elastico mcm Ronaldinho...that's why u'll never see Beckham making any on-the-ball dash through defence...another plus, the Kangaroo leather provide u with alot of durability and also touch....


Predator Accelerator

the next Predator release is produced in tandem for the World Cup 1998 in France...masa ni aku rasa macam nk baling je Touch aku & pegi rompak Al-Ikhsan...this new Predator is damn AWESOME, HANDSOME, AND THREESOME!!! semuanya kerana Zidane yang macho gile beraksi dgn Predator Accelerator...



well, before aku continue post ni dgn series2 lain Adidas Predator baik aku sambung kerja dulu...kalau aku rajin atau ada respond yang memberangsangkan baru aku continue..kot...hehehhh...

P/S: berbuka jgn makan banyak2..nanti boroi perut & tak fit cmne nak perform main bola??? and another thing, bersukan itu sesungguhnya lebih elok dari mengadap PC/laptop/Ipad membaca blog picisan...hehehehh

picture stolen from: vendio.com, www.c2coffer.com, s3.media.squarespace.com..thanx google

Friday, 12 August 2011

Ingat Senang ke Nak Jadi Duta?

Kebelakangan ni banyak produk pengguna seperti mi segera, ubat gigi, pencuci muka malah sanitary pads yang di-endorse oleh selebriti dan artis (layakkah mereka bergelar artis kalau setakat jadi terkenal melalui muka seposen mintak undian SMS? Tak, saya tak jelly pun).

Apa yang saya tak berkenan ialah bila sesetengah syarikat tergamak menggelar selebriti yang meng’endorse’kan produk mereka sebagai Duta Produk atau Brand Ambassador.

Saya mengakui ada bagusnya jika menggunakan selebriti sebagai product endorser untuk melariskan jualan dan menguatkan lagi brand positioning lebih-lebih lagi kalau produk tu memang betul-betul berkualiti. Contohnya bila Castrol menggunakan Dave Beckham dan pelakon striker Cristiano Ronaldo untuk endorse minyak pelincir mereka. Aku percaya yang budak-budak dua ekor ni pakai minyak pelincir Castrol untuk enjin kerata mahal Perodua MyVi diorang.  Tapi itu tak menghalalkan istilah Duta Produk mahupun Brand Ambassador boleh digunakan sesuka hati. Aku ni macam JAKIM la pulak, kan?

Apa kau ingat senang-senang je boleh jadi Duta? Tahukah kamu apa sebenarnya itu Duta? Tahukah kamu bukan sembarangan orang boleh menggunakan title Duta/Ambassador atau Pesuruhjaya Tinggi/High Comissioner? By the way, kalau anda bijaksana, apa beza Pesuruhjaya Tinggi dengan Duta? Siapa dapat jawab aku bagi +1 Internets.  

Mengikut olahan aku mengenai maksud ”Duta” dalam kamus Merriam-Webster, Duta atau Ambassador ialah seseorang yang merupakan utusan rasmi atau agen diplomatik tahap Dewa (tahap tertinggi) yang ditauliahkan untuk mewakili kerajaan Negara mereka di tanah asing.


Now you know. Kamus takde pun cakap Duta itu ialah seseorang yang dibayar jutaan Ringgit untuk makan Mamee SLLLLLRRPP untuk meracuni khalayak ramai supaya membeli Mamee SLLLLRRRP.

Tahukah kamu apa yang perlu dilalui oleh seseorang itu sebelum beliau ditauliahkan menjadi Duta?

Calon Duta akan dikenalpasti oleh Kementerian Luar Negeri di kalangan pegawai-pegawai mereka. Calon Duta jugak boleh dikenalpasti dikalangan pegawai-pegawai dari kementerian lain ataupun dari kalangan political appointee. Kalau calon tu daripada pegawai Kementerian Luar Negeri, perjalan beliau sebenarnya jauh. Bukannya start masuk Kementerian Luar je terus jadi Duta. Dia kena lalui dulu bermacam-macam peringkat, bertugas dulu di Kementerian Luar Negeri, pergi bertugas luar negara 2-3 kali, dah naik beberapa rank, lebih kurang dalam 10-15 tahun, baru ada chance nak jadi Duta. Macam aku cakap, ingat senang ke nak jadi Duta? Tu belum cerita pasal proses pentauliahan lagi tu.

Butthurt la semua Duta-duta kita di luar negara bila title mereka juga diguna oleh Asmawi Ani, Diana Danielle dan Mila AF Cocopie. Dalam hati, Duta-duta ni mesti cakap, ”Aku ni standard Mawi je ke??”

picture credit (left to right) to syokkahwin.com, aroba.com.my and asiaexplorers.com  

Tuesday, 9 August 2011

Peribahasa, Pepatah dan Ucapan yang dah Tak Relevan Lagi

Tengok tajuk buku pun dah rasa lucu.

Bahasa Melayu kaya dengan pepatah, kata-kata bidalan, peribahasa dan juga simpulan bahasa. Tapi korang perasan tak ada peribahasa, kata-kata atau ucapan yang dah tak relevan lagi pada zaman sekarang? 


1. Sedangkan ulat dalam batu pun boleh hidup, inikan pula manusia.
Memang la ulat duduk dalam batu boleh hidup. Tapi kamu tu ulat ke? Kenapa bandingkan diri kamu dengan ulat? Kalau nak pertahankan sangat kata-kata ni, cubalah hidup dalam batu, makan daun-daun, tak payah buat kerja, tutup internet connection kamu. Boleh hidup?


2. Selamat pengantin baru, semoga bahagia hingga ke anak cucu.
Kita selalu dengar ucapan ni di majlis-majlis kenduri kahwin, sama ada dari mulut DJ majlis kahwin, rakan-rakan ataupun dari lagu Selamat Pengantin Baru nyanyian Saloma. Oh, majlis kahwin aku nanti boleh tak aku request jangan main langsung lagu ni? Lepas tu aku tak nak ada DJ sebab DJ kenduri kahwin selalunya merapu je lebih. Okay, berbalik kepada ucapan semoga bahagia hingga ke anak cucu, takkan nak ucap kat member kita semoga bahagia sampai ke anak cucu je? Lepas dapat cucu, dah tak bahagia la? Macam tu? Aku cadangkan ucapan ni kita ubah sikit jadi "Selamat pengantin baru, semoga bahagia ke infinity and beyond!"


3. Apa nak buat, nasi sudah jadi bubur.
Yang ni aku kena credit kat comradenami, penulis blog Teh Tarik Gelas Besar sebab aku terbaca dia tweet pasal peribahasa ni. Yang korang susah hati dengan nasi dah jadi bubur tu kenapa? Bubur okay lagi, what? Masih boleh dimakan lagi. Bubur pun boleh jadi terkenal apa.. Ada bubur ayam McD, ada bubur lambuk Kampung Baru. Adakah korang susah hati dan bermuram durja bila dapat bubur lambuk Kampung Baru? Takde kan? Orang sanggup beratur panjang nak dapatkan bubur lambuk Kampung Baru lagi! Apa yang patut dirisaukan sebenarnya ialah bila nasi sudah menjadi basi. Tu memang dah tak boleh buat apa-apa dah melainkan bagi kucing makan. Tapi kucing pun teragak-agak nak makan nasi basi sebab kucing zaman sekarang sangat-sangat demand! Agaknya diorang dah ada kesedaran food safety.


Tamat. Boleh bagi aku apa lagi peribahasa yang dah tak relevan? Nanti boleh masuk entry lagi satu. LOL 

(picture credit to abdoel-malik.blogspot.com)

Sunday, 7 August 2011

Typically Malaysian?: Bertanya Soalan Yang Obvious

Dalam masyarakat kita ada satu habit bertanya 'soalan obvious'. Apa itu soalan obvious? Soalan obvious ialah bila orang yang bertanya tu terang-terang nampak apa yang kita tengah buat, tapi dia boleh tanya lagi apa yang kita buat.

Contohnya, bila kita tengah makan, housemate kita lalu kat depan lepas tu dia pergi tanya "oit, tengah makan ke?" Kepala hotak dia la.. Dah tentu nampak kita tengah makan, kan? Tak kan tengah menyahtinja pulak kalau tengah suap nasi dalam mulut?

Mungkin orang yang kuat bertanya soalan macam ni niat dia nak beramah mesra, nak mulakan perbualan. Bagus kalau niat dia macam tu. Tapi, tak boleh ke jadi kreatif sikit daripada tanya soalan yang obvious? Kalau nampak member tu tengah makan, daripada kau tanya "oit, tengah makan?" boleh je tanya "kau beli kat mana nasi goreng tu? bau macam sedap je.."  Silap-silap member tu offer nasi goreng dia kat kau.

Kalau anda ada member yang punya tabiat sebegini, bertenang, ada cara menangani mereka. Bacalah komik dibawah ini.


Apa pendapat anda tentang tabiat bertanya soalan obvious? Adakah anda memiliki tabiat sedemikian?

Thursday, 4 August 2011

Random Rage Ramblings & Rants - Budget Ramadhan


Salam, aku tak tau kalau pahala boleh kira camni ke tak...tapi kalau boleh aku rasa minus kot pahala yang tinggal T-T..daymmmm...lupe nak tambah "COMPOSE BLOGPOST KETIKA OFFICE HOUR"...


*oh yea..tengok perempuan seksi sama dgn tengok video miyabi sambil tunggu waktu berbuka...

Agak-agak berapa pahala puasa anda yg masih ada???

Grammar & Pronunciation Police Reporting for Duty! : Common Mistakes Malaysians (and Singaporeans!) Make in Grammar & Pronunciation - Series #3


This is the Grammar & Pronunciation Police! You are under arrest again for violating laws of grammar and pronunciation! This time, you Singaporeans won't be spared because you make just about the same mistake as Malaysians do.   

"Don't think your Engrish so good one!" 

This is the third series of Grammar & Pronunciation Police Reporting for Duty! : Common Mistakes We Make in Grammar & Pronunciation.  Click to read the [first series] and [second series] in case you missed it or if you just want to recap.


Okay, let's move on..


1. Making up the word "Perspection" - what they really meant is perspective or perception. 
This was highlighted to me by my colleague Lisya Ramly who is a genius because she studied nucleic microbial genetic modification or something like that. It's mind-boggling, I tell you! But those who made up the word "perspection" is perhaps trying a bit too hard to be a genius. An example of the word that we saw in an email was "our uniform might change the public's perspection towards us". What the sender was trying to say is actually "perception". LOLWUT.


2. Misspelling of "loser" as "looser" 
 (picture credit to stomp.com.sg)
While we do hate the Singapore Lions, we cannot help but to be disappointed by looking at this picture. Not only the opponent's flag is tainted, the word "loser" is spelt wrongly too. But then again, looking at the picture, who knows these guys could be Singaporeans in disguise just trying to make Malaysians look bad.

Okay, the difference between lose and loose is "Loose" means something that is not secure, or an antonym of "tight". While "lose" is the opposite of "win". Don't be a loser.




3. Pronouncing the word "Lettuce" as something that sounds like "let-tyoose"
While the "-uce" in "produce" makes the word sounds like "pro-dyoose", we would like to remind you again, English spelling is not consistent.  Lettuce is not "let-tyoose"  Check out the video below to compare. Yes, more videos for Ngerfan to troll to.

video video
No. Saying "let-tyoose" doesn't make you sound French, okay.


4. Problem in pronouncing the word "Cousin".
We hear many Malaysians saying "kezen" instead of "kazen". Okay, to make it clear, lets put an IPA-standard phonetic symbol here. We are damn sure many readers of this blog are geniuses who can read phonetics. The proper pronunciation is \ˈkʌzn\ whereas many Malaysians pronounce it as \ˈkəzn\. This phenomenon is especially prominent in the Klang Valley where many people are trying too hard to sound like they are from Beverly Hills but end up sounding like they just came down from Broga Hill.

video video


End of series #3. Any questions?

Tuesday, 2 August 2011

Bangi Bandar Islam - Kenali Penduduk Bandar Baru Bangi melalui stereotaip.

Bandar Baru Bangi merupakan sebuah township di selatan Lembah Kelang yang dibangunkan oleh PKNS bersama beberapa badan antarabangsa yang lain. Kedudukannya di koordinat 2° 57′ 0″ N, 101° 46′ 0″ E menjadikannya satu lokasi yang strategik yang sering menjadi tumpuan pihak tentera NATO, Al-Qaeda dan parti pembangkang. Okay, ianya strategik sebab ada laluan mudah ke Bandaraya Kuala Lumpur serta berdekatan dengan Putrajaya. Strategik sebab banyak institusi-institusi pengajian dan juga pusat latihan syarikat-syarikat perbankan. Tak lupa juga, ia berdekatan dengan Nilai yang merupakan tempat membeli belah aksesori dan segala macam semak-samun untuk majlis perkahwinan meleis.

Putrajaya terletak di sebelah barat, Kajang di sebalah timur manakala Kuala Lumpur menghala ke utara melalui lebuhraya Utara-Selatan. (Gambar satelit ihsan dari Google Maps)

Setiap kawasan atau neighbourhood, saya percaya, mempunyai stereotaip penduduknya. Stereotaip tu apa? Mesin taip yang ada speaker stereo surround sound ke? Aku malas nak layan soalan macam ni. Kau boleh baca maksud stereotaip kat [sini].


Okay. Bandar Baru Bangi juga mempunyai stereotaip penduduknya yang tersendiri. Mari kenali penduduk Bandar Baru Bangi melalui stereotaip-stereotaip di bawah.


1. Penduduk Bandar Baru Bangi sangat menerapkan nilai-nilai Islam dalam dalam kehidupan seharian mereka.
Jika anda pernah ke Bandar Baru Bangi, anda dapat lihat aktiviti atau program-program masjid sangat giat dijalankan di sini. Kemana sahaja anda pergi, boleh lihat rata-rata penduduknya mengenakan pakaian yang menutup aurat dan sangat menepati syara' walaupun ke fast food restaurant sekali pun. Maka, tak heranlah ada lambakkan kedai-kedai busana muslimah kat sini. Boleh kata dalam satu deret kedai tu, ada 5 buah kedai yang jual busana muslimah. Eh, tapi kedai busana muslim takde pulak ye?

Bangi Bandar Islam - Dari kiri: Keluarga yang bertaqwa di Petronas Seksyen 10, Masjid al-Hasanah Seksyen 9, sekumpulan Muslimah menikmati hidangan di Muzdalifah Fried Chicken


2. Penduduk Bandar Baru Bangi suka bawak kereta MPV walaupun penumpangnya seorang sahaja.
Bandar Baru Bangi ni bersepah dengan kereta MPV seperti Toyota Avanza, Innova, NAZA Ria, Kia Carens dan SsangYong Stavic. Yang peliknya, nak pergi kedai yang jaraknya 250m dari rumah pun nak bawak NAZA Ria jugak! Yang naiknya sorang pulak tu. Driver je. Disebabkan Penduduk Bandar Baru Bangi juga menerapkan nilai-nilai Islam dalam kehidupan seharian, maka secara otomatisnya aku melabel kereta Toyota Avanza sebagai kereta ustazah-ustazah. Korang perasan tak kebanyakkan pemandu Avanza adalah ustazah-ustazah? Ana anta naik unta Avanza!


3. Rata-rata penduduk Bandar Baru Bangi mempunyai taraf hidup yang tinggi, malangnya kekayaan dibelanjakan pada barang-barang mahal yang kurang berkualiti dan lacking in taste.  
Ini yang perlu diperbaiki oleh penduduk Bandar Baru Bangi termasuk penulis sendiri. Eh, taraf hidup aku mewah ke? Penduduk Bandar Baru Bangi lebih selesa membeli perabot di Cavenzi sebelah dengan Shell dekat simpang nak pergi Yankee's Hut berbanding dengan memandu 30 minit ke IKEA di Damansara untuk membeli perabot yang lebih berkualiti dan ada soul serta style. Harga lebih kurang je padahal.. Penduduk Bandar Baru Bangi sanggup menghabiskan RM 50 dengan lepak di ICE ROOM dekat Seksyen 9 untuk menikmati aiskrim yang tak berapa sedap. Untuk makluman, penulis pangkah habis-habisan ICE ROOM kerana aiskrimnya tidak ada soul dan tak creamy macam aiskrim Lecka Lecka. Nasib baik Tutti Frutti dah bukak kat Bandar Baru Bangi. Itu pun aku tengok masih ramai lagi yang lepak kat ICE ROOM. *telapak tangan ke muka*


4. Penduduk Bandar Baru Bangi mempunyai sistem dan tabiat parking kereta yang aneh.
Mungkin sebab bawak kereta besar macam SsangYong Stavic (contoh yang boleh dikaitkan dengan point nombor 3. LOL) yang susah nak manouvre/dikemudi, penduduk Bandar Baru Bangi parking ikut dan (asal boleh) sahaja. Di tempat-tempat seperti seksyen 8 dan 9, sistem parkingnya amat pelik. Ada yang parking menegak, ada yang parking menyerong. Mungkin salah Majlis Perbandaran Kajang sebab buat garisan parking macam kat bawah ni.

Ini sistem parking typical yang WTFBBQPorkChops yang akan anda jumpa di Bandar Baru Bangi.

Saya juga penduduk Bandar Baru Bangi.

Anda penduduk Bandar Baru Bangi? Pernah pergi Bandar Baru Bangi? Ceritakan apa perangai stereotaip penduduk Bandar Baru Bangi yang selalu anda lihat.

Guest post by @Dhum_Dahij - Random thoughts about Ramadhan from a not so random guy


So, this is a contribution from my comrade, @Dhum_Dahij in this holy month of Ramadhan.  Anyone is welcome to contribute, but your draft is subject to approval of course.


Salam, yeahh 1st post aku sejak establishment blog ni..thanx for inviting me tuan tanah but like Windows Vista u sure got some serious lag...overclock ur processor speed by watching less hentai, or MelayuBoleh during this Ramadhan..

Aku nk dedicate 1st post demi mengingati bulan yg mulia ini dgn membongkar amalan2 dibulan puasa yg mcm logik, tp sbnarnye agak mindfuck utk dibincangkan dlm meeting bulanan Bhgn aku.. (mindfuck la jika dibandingkan dgn "inovasi penambah birokrasi" yg diorg sibuk nk discuss)...so bace je la, aku tau niat korg bkn nak bace Quranulkarim pun by bloghopping ni..

1. Sahur
Time kt hostel dulu, kitorg klu tgh mkn sahur mesti gelabah titik kalu trdengar azan..bkn gelabah nk amik wudhu', tp gelabah nk bakar rokok...yess..


mase tu mane ade fikir imsak ke, syuruk ke..semua bantai sebelum azan habis...skrg aku rasa mesti korg pun same kan?? bila dengar bunyi azan je cepat2 korg abiskan air soya / barbican / malta yg korg beli kt bazar smlm...tp korg (termasuk aku) ade x terfikir yang sebenarnya puasa korg dah terbatal & dah masuk waktu berpuasa??...nape aku tanya?? ye la..sebab kalau berbuka kao tunggu azan habis ke baru melantak?? xpuas hati dgn statement ini?? silakan cari ustaz2 yg kao rase xbape tinggi ilmu (baru bole menang) & bahaskan la perkara ini...

2. Berbuka
This part aku xbole nk elaborate sebab mesin-perakam-waktu floor aku dah berbunyik & aku pun nk kena beli juadah berbuka sebab aku puasa...lagipun sebab aku puasa otak & paru-paru aku nicotine-deprived...so korg elaborate la sendiri & fikir la ape lagi amalan2 yg sewaktu dengannya...


selamat berbuka kepada yg puasa & selamat berpura-buka kepada yg berpura-puasa...

pix taken from :impactlab.net & chilakak.com
Related Posts with Thumbnails