Tuesday, 2 August 2011

Guest post by @Dhum_Dahij - Random thoughts about Ramadhan from a not so random guy


So, this is a contribution from my comrade, @Dhum_Dahij in this holy month of Ramadhan.  Anyone is welcome to contribute, but your draft is subject to approval of course.


Salam, yeahh 1st post aku sejak establishment blog ni..thanx for inviting me tuan tanah but like Windows Vista u sure got some serious lag...overclock ur processor speed by watching less hentai, or MelayuBoleh during this Ramadhan..

Aku nk dedicate 1st post demi mengingati bulan yg mulia ini dgn membongkar amalan2 dibulan puasa yg mcm logik, tp sbnarnye agak mindfuck utk dibincangkan dlm meeting bulanan Bhgn aku.. (mindfuck la jika dibandingkan dgn "inovasi penambah birokrasi" yg diorg sibuk nk discuss)...so bace je la, aku tau niat korg bkn nak bace Quranulkarim pun by bloghopping ni..

1. Sahur
Time kt hostel dulu, kitorg klu tgh mkn sahur mesti gelabah titik kalu trdengar azan..bkn gelabah nk amik wudhu', tp gelabah nk bakar rokok...yess..


mase tu mane ade fikir imsak ke, syuruk ke..semua bantai sebelum azan habis...skrg aku rasa mesti korg pun same kan?? bila dengar bunyi azan je cepat2 korg abiskan air soya / barbican / malta yg korg beli kt bazar smlm...tp korg (termasuk aku) ade x terfikir yang sebenarnya puasa korg dah terbatal & dah masuk waktu berpuasa??...nape aku tanya?? ye la..sebab kalau berbuka kao tunggu azan habis ke baru melantak?? xpuas hati dgn statement ini?? silakan cari ustaz2 yg kao rase xbape tinggi ilmu (baru bole menang) & bahaskan la perkara ini...

2. Berbuka
This part aku xbole nk elaborate sebab mesin-perakam-waktu floor aku dah berbunyik & aku pun nk kena beli juadah berbuka sebab aku puasa...lagipun sebab aku puasa otak & paru-paru aku nicotine-deprived...so korg elaborate la sendiri & fikir la ape lagi amalan2 yg sewaktu dengannya...


selamat berbuka kepada yg puasa & selamat berpura-buka kepada yg berpura-puasa...

pix taken from :impactlab.net & chilakak.com

No comments:

Post a Comment

Say what?

Related Posts with Thumbnails