Tuesday, 31 January 2012

So, aku dengar kau dah tak nak makan nasi?

Aku seringkali dengar orang cakap, “aku tak makan nasi sebab nak kurus, aku tak nak makan nasi sebab nak elak diabetes, etc..”

Aku nak gelakkan korang boleh tak? Kau tak ambik nasi tapi kau makan roti putih, sama je. Kau substitute kentang untuk nasi, sama je. Yang jenis lagi samdol, makan mihun sebab taknak makan nasi. Kau tak tau ke mihun tu biasanya diperbuat daripada tepung beras? Kira makan nasi jugak la tu.


Tahukah kamu?

Tahukah kamu roti putih itu juga tinggi karbohidrat dan kurang kandungan fibre? Kalau nak sangat jadi orang putih tak nak makan nasi tapi nak makan roti, makan la roti wholegrains. Aku mencadangkan kamu semua beli roti di Village Grocers dekat Bangsar Village. Roti Gardenia tak European, yo.

Ada yang mengelak nasi dengan alasan nak berdiet dan kononnya jaga potongan badan tapi tak mahu exercise. Apa guna kamu mengelak dari makan nasi tapi tak exercise? Segala tinja yang kamu makan tidak menjadi manfaat sekiranya ia tidak dibakar dan digunakan untuk aktiviti yang melibatkan pergerakan sistem musculoskeletal dan cardiovascular kamu.   

Untuk mejadikan entry kali ini lebih substantive dan bukan sekadar entry picisan semata-mata, saya lampirkan bersama-sama ini maklumat pemakanan antara nasi, roti gandum putih dan kentang panggang yang saya dapat dari laman web US Department of Agriculture. Sila bandingkan jumlah carbohydrate per 100 gram. Bergantung pada kaedah penyediaan makanan dan juga perbezaan antara spesis sumber makanan itu, sesiapa pun tidak boleh menjamin maklumat pemakanan di bawah ini 100 % tepat, cuma ia memadai untuk mendapatkan gambaran kasar. 






Untuk makluman juga, pemilihan sumber carbohydrate juga perlu di lihat dari sudut glycemic index. Lagi rendah glycemic index, lagi perlahan ia akan dicerna untuk tenaga. Bermakna ia lebih efisyen. Tapi ingat, tak bermakna semua makanan yang high glycemic itu jahat. Kadangkala kita perlukan sedikit makan yang tinggi glycemic index-nya untuk recover dengan cepat selepas aktiviti sukan yang berat.  Nanti-nantilah aku cerita pasal glycemic index, ataupun korang bacalah sendiri.


Sokonglah tanaman tempatan kita
 
Berbalik kepada nasi, bukan aku suruh kalian semua makan nasi tiap-tiap hari. Tapi sekali sekala kena la makan nasi. Kesian la tokwan aku kat Kedah tu penat-penat tanam padi, last-last tak ada orang nak makan. Takkan kamu nak suruh petani-petani kita ni tanam gandum pulak, mana boleh hidup, yo. Ambillah nasi dalam portion yang sederhana. Lagi bagus, kalau boleh masak nasi guna brown rice. Kalau rasa macam brown rice mahal sangat (memang mahal pun), campurlah brown rice dengan white rice dalam periuk nasi kamu. At least dapat juga extra fibre.


Getah simpul
 
Dapat disimpulkan di sini bahawa setiap perkara yang kita lakukan sebaik-baiknya in moderation, termasuklah dalam bab memakan nasi. Kau duduk Malaysia tapi taknak makan nasi langsung, itu pandangan ekstremis kamu tahu?

Friday, 27 January 2012

Budaya tot-tet : tot-tetism : perkara-perkara yang melambatkan kita untuk melakukan sesuatu perkara


source: eyeonspain.com
Selalu terjadi bila kita plan untuk melakukan sesuatu perkara pada masa yang ditetapkan, akhirnya benda tu tak ikut apa yang kita rancangkan. Sebagai contoh, kita beriya-iya plan nak pergi ke pasar membeli groceries pada pukul 8 pagi, last-last pukul 11 setengah baru pergi. Aku menamakan perkara-perkara yang menyebabkan kelewatan ini sebagai “tot-tet”. 




Asal-usul istilah

Asal istilah “tot-tet” ini aku dapat daripada makcik aku bila ada orang tanya dia pukul berapa nak gerak ke Kuala Lumpur, lalu dia menjawab – “plan nak gerak pukul 9, tot-tet tot-tet, pukul 11 jugak la baru kita gerak”. Tot-tet tot-tet merujuk kepada benda-benda lain yang melambatkan plan kita, contohnya menunggu anak-anak bersiap siaga sebelum keluar untuk melawat sedara di kampung sebelah, ataupun bila time nak pergi tu ada je orang call. Tot-tet tot-tet juga disebut “ding-dong ding-dong” oleh sesetengah orang.



Punca tot-tet 

Punca tabiat tot-tet datangnya dari pelbagai hala dan dalam pelbagai bentuk. Dalam bentuk jasmani, ia misalnya datang dalam bentuk gangguan kawan-kawan yang tiba-tiba ajak berborak bila kita tengah ada task lain untuk disiapkan. Dalam bentuk maya, Facebook ialah contoh punca terbesar yang kita boleh nampak sekarang.




Bahaya budaya tot-tet

Bila tabiat tot-tet dijadikan budaya, ia boleh mengancam keselematan awam dan keselamatan negara. Bayangkan jika anggota bomba mengamalkan budaya tot-tet. Kalau ada rumah terbakar, kalaulah abang-abang bomba boleh lagi bertot-tet sebelum bergegas ke firetruck, tak ke naya?





Kesan bertot-tet dalam kehidupan seharian aku

Aku juga tak dapat mengelak dari tabiat tot-tet, tot-tet. Lebih-lebih lagi bila nak pergi kerja. Bangun bukan main awal, baju dah gosok malam tadi. Tapi last-last aku lambat jugak sebab time tu la nak cari wallet la, cari kunci kereta la..

Moral of the story, tak payah datang kerja awal sangat.

Wednesday, 18 January 2012

Shit I used to listen to: Papa Roach – lovehatetragedy


lovehatetragedy by Papa Roach
Bieberfags and kids born in the late 1990s and 2000s will never know what a cassette audio tape is.  We oldfags who grew up in the 1990s are familiar of this primitive medium of hedonism. Although during the 1990s and early 2000s there were Compact Discs, cassette tapes were still popular back then.  I used to have lots of em and at school me and my mates always exchange - or as we like call it, barter - cassette tapes with mates who like the same kind of music.  When I bought a Red Hot Chilli Peppers cassette album, my friend would buy a Creed album.  We’d exchange the albums after about two weeks of listening. It’s an economic move since you don't have to buy all the albums you wanted to listen to.  The more members of your bartering circle you have, the more you’ll save.


One of the shit I used to listen to was Papa Roach.  The band rose into fame during the late 90s and early 2000s when rock-rap, rap-core and other shit they use to name those things was the "in thing".  In 2002, I bought this shit titled “lovehatetragedy”.  2002 for me was a period of depression, school crushes and heartbreak.  And yeah, also SPM.  It was in Papa Roach’s angst-driven songs that I found escape from the tortures of tuition classes, rote-learning and parents who expect 21 A’s.  The present day-me is now thinking,”Yeah, right..”   Okay, to be honest, my parents never pressured me to get straight A’s or any of that crap.  They were cool, not like the typical Asian parents you see on YouTube.  Racism spotted!


Alright,  here’s a list of songs you can find in the album lovehatetragedy.  “She Loves Me Not” has got to be my favourite track at that time.  Like I said, 2002 was a period of depression and heartbreak. There’s a story behind that song, I guess. What’s that? Hell no!  I’m not gonna tell you what happened !

              1. M-80 (Explosive Energy Movement) 2:26
              2. Life Is A Bullet   4:05  
              3. Time and Time Again   2:58  
              4. Walking Thru Barbed Wire     3:04  
              5. Decompression Period             3:59 
              6. Born With Nothing, Die With Everything     3:49              
              7. She Loves Me Not  3:29         
              8. Singular Indestructible Droid 3:48              
              9. Black Clouds     4:01  
            10. Code of Energy 4:04  
            11. lovehatetragedy  3:11


Have a listen to "She Loves Me Not" if you've never heard of it, or if you just wanna feel nostalgic about it.



Note: The idea for this entry came when I was rummaging through my old stuffs before moving into my new house.  I can’t believe I kept quite a handful of audio cassettes with me. Expect more entries to come, then!

Just a quick word here: It’s time for a blog reform.


Our sole source of entertainment, for the time being.

Here I am, munching my dinner in front of my PC because it’s the only source of entertainment for me and my wife at our new house at the moment. I am now looking at this blog, reviewing all the layout, entries and stuffs that I did since I started this blog. I must say the layout can look shitty at times.. Well, most of the time. I tend to use too many colours in my entries and lots of words in bold.  It just makes my blog looking like a Rubik’s Cube, you know. So from now on, I’m just gonna stick to one colour and bold the words I want to highlight, not the whole friggin sentence.



Thursday, 12 January 2012

Pelamin

Aku menghilangkan diri dari dunia blog sebab aku malas buat preparation untuk kahwin. Sekarang aku sudah kahwin, takde topik lain la aku nak tulis melainkan topik yang berkaitan dengan kahwin. Hari ni rasa macam nak cerita pasal pelamin. Sebab benda ni dah lama menjadi fascination buat aku.. Not in a positive way, though..

Sebelum aku cakap pasal pelamin, baik aku buat disclaimer, takde la teruk sangat kena bash nanti dalam ruangan komen. Disclaimer dari aku: Jika anda adalah golongan pro-pelamin, traditionalist mahupun pengusaha bisnes pelamin, penulisan saya bukan bertujuan untuk menghalang anda dari duduk atas pelamin atau membuat pelamin, tapi saya ingin mengajak kamu semua berfikir out of the box sedikit. (eh, ayat kau macam tabligh la.) Diharap anda semua tidak butthurt. By the way, duduk lama-lama atas pelamin boleh butthurt oii.. literally.



Oh.. how nice..

Kenapa benda ni dipanggil pelamin?

Nama pelamin sahaja dah dodgy semacam. Bunyinya macam kelamin sahaja. Adakah ia diberi nama pelamin sebab ia simbolik bagi menunujukkan satu pasangan ni sudah boleh melakukan hubungan kelamin?


Betul ke kahwin takde pelamin rugi?

Ada orang cakap, “ehhhhh... apasal majlis kau takde pelamin..? rugi la kau tak bersanding.. kawin sekali je seumur hidup.. ishhhh.. rugiiiii...”

Ye ke rugi? Ada je orang kawin banyak kali seumur hidup. Yang aku tau, orang mati sekali je. Tu betul-betul sekali. Mana ada orang mati dua tiga kali. Patutnya diorang cakap, “eh... rugi la kau mati nanti kenduri arwah takde pelamin... orang mati sekali seumur hidup je tau..”


Korang tau tak duit yang dibelanjakan untuk pelamin boleh guna untuk perkara lain yang lagi best?

Sebelum aku nak kawin, aku banyak survey-survey kat wedding expo seluruh Malaysia. Secara average, pakej yang ada pelamin mau cecah RM 3000 hengget! Pakej pelamin yang harga dia sepuluh ribu pun ada.

Kalau anda bijak matematik, dengan duit RM 3000 lebih tu anda boleh guna untuk honeymoon kat luar negara. Paling cikai pun dah lepas untuk pergi Krabi, Phuket atau Bali. Ghogi (rugi) aeh... Pelamin mahal-mahal, last-last honeymoon kat Cameron Highlands.


Kenapa pelamin terlalu elaborate tapi banyak elemen fake?

Tahukah anda bahawa bahan binaan pelamin itu sekadar cardboard dan plywood sahaja? Tiang Roman atas pelamin? Orang Rome pun kahwin tak bersanding tau..

Tahukah anda bahawa kebanyakkan pengusaha bisnes pelamin menggunakan plastic flowers sebagai decoration pelamin mereka untuk menjimatkan kos? Mesti korang tau.. Dah tau apasal degil sangat? And don’t get me started on those fake chandeliers..


Sebagai orang yang baru kawin, aku kena tidur awal. Aku akhiri post kali ni dengan pesanan: At the end of the day, kenduri korang guna duit korang duit mak bapak korang, bukan duit aku. Buat lah sesuka hati anda. Ini negara demokrasi berparlimen yang mengamalkan sistem kapitalis. Jadi, bukan bidangkuasa aku nak dictate kenduri korang boleh ada pelamin ke tak. Korang pikir lah mana yang baik untuk diri sendiri.


Picture credit to dabridal.com.my

Just A Quick Word Here : I'm back. I'm not dead yet.

Selepas ramai orang tanya, bila nak update blog, bila nak update blog.. Aku pun terpanggil untuk sambung balik blogging. Aku berjauhan dari alam blog bukan apa, sebab aku banyak pulak kerja lain, Tambahan lagi, buat persiapan untuk nak kawin. Ye, aku dah kawin. Problem?  Kawin ni penat tau.. Macam mana la orang yang kawin empat, tak penat ke.

Aku juga terpanggil untuk sambung blogging supaya aku tidak menjadi Mr Todd yang aku pernah sebut-sebut dulu. [read here]

Walaupun lama dah tak blog, pageviews setiap bulan tak mengecewakan. Terima kasih kepada semua pembaca tegar yang berapa banyak kali ntah pergi klik kink blog aku dengan harapan ada post baru, tapi akhirnya hampa. Terima kasih diucapkan atas fanaticsm kesabaran anda.
Related Posts with Thumbnails