Thursday, 28 June 2012

Typically Malaysian: Complaining and using the wrong channel



Kebanyakkan rakyat Malaysia terkenal dengan sifat suka complain tanpa pengetahuan asas mengenai perkara yang di’complain’kan itu. Bila hujan, astro tak dapat signal, complain. Apartment tak ada tempat parking, complain. Bila dah dapat parking, complain tempat parking tak cukup. Bila diperbesarkan tempat parking bagi cukup, complain parking spot jauh daripada lif nak ke rumah.

Tapi yang menjadikan anda lebih typically Malaysian ialah apabila anda menggunakan channel yang salah bagi menyuarakan complain anda itu.




Ruangan komen di Harian Metro. Comment
outlet for typical Malaysians.

Adalah sesuatu yang typically Malaysian bila kita menggunakan ruangan komen di media massa dan menconteng di papan-papan iklan dan tandas awam untuk menyuarakan rasa tidak puas hati kita.  Dengan adanya facebook, ramai juga yang rajin complain di laman facebook. 

 Complain mengenai Astro di facebook group page rakan tetangga sebuah apartment.

Complains on Metro. Meh..

Mari saya beritahu sesuatu, ya rakan-rakan. Adalah lebih baik jika rasa tidak puas hati anda terhadap layanan atau perkhidmatan yang diberikan oleh sesebuah pihak itu disuarakan secara terus kepada pihak tersebut melalui alamat surat-menyurat atau talian yang disediakan.

Cara ini lebih baik kerana mesej yang ingin disampaikan itu dapat sampai kepada pihak yang terlibat dengan cepat. Kamu ingat kalau letak complain kamu dalam ruangan komen suratkhabar Kosmo dan Metro tindakan boleh diambil serta-merta? Berapa ramailah agaknya yang baca komen anda itu. Top management silap-silap tak baca pun suratkhabar Metro.


Saya tidak menafikan kebebasan bersuara dan tidak menafikan kuasa suara golongan marhaen, tetapi bersuara menggunakan channel yang salah menunjukkan kamu ini nampak sangat sifat keyboard warriornya. Dalam ruangan komen akhbar-akhbar menggunakan nama samaran dan dalam facebook boleh la kamu pung-pang, pung-pang. Tapi kalau pung-pangan kamu itu tidak didengari oleh pihak yang berwajib, apa guna? Bukankah bersua secara terus atau menulis secara terus itu lebih berkesan dan lebih sopan?


Sekian daripada saya yang juga suka complain, terutamanya pasal pemakanan.

Monday, 25 June 2012

Strange topics I’ve attempted to Google for the past few days.


Just useless ramblings today.

Just me and Google.
Frustrated with being human and frustrated with the stresses of work, these are the things I have Googled for the past few days while finishing up my work.


#1: How to rob a bank

Due to the break-in incident that happened at my house quite a while back and the bombardment of peer-pressure persuading me to get the latest smartphone, the thought of robbing a bank crossed my mind a few times. This is not good, my friend… This is just not good...


#2 Why are the Swiss so rich

Googling ‘how to rob a bank’ reminds me of the abundance of financial institutions in Switzerland and the Swiss’ relatively comfortable standard of living. I wonder what it’s like to be Swiss. Turns out that most people in Switzerland dislike the use of credit cards and they will always attempt to pay everything in cash. Swiss people are proud of their local products (especially agricultural products) and will always buy local first.


#3: Ugly people should never breed

From my observation at public places in Putrajaya and other parts of the Klang Valley, turns out nowadays, most young couples with kids are attractive couples and appear to be successful. Which left me wondering, have the ones considered ‘ugly’ and unsuccessful by society been left out? Is this just how humans are since the beginning of time?


Curiosity kills the cat, and Google is a helpful but sometimes scary tool. Have you Googled anything weird recently?

Sunday, 24 June 2012

Hobi Mr Todd pada musim bola: Orang lain tengok bola, aku sibuk kumpul sticker bola.

Euro 2012 dah dekat nak habis tapi aku baru terhegeh-hegeh nak post pasal bola.


Okay. Bagi yang sudah lama mengikuti perkembangan blog ini, anda mungkin sudah mengetahui maksud gelaran Mr Todd. Bagi yang belum, anda boleh mengetahuinya di [pautan ini].

Setiap kali musim tournament bola yang major tiba, khususnya World Cup dan Euro, aku tak akan melepaskan peluang untuk membeli satu benda, iaitu official sticker album tournament tersebut.

Buat pengetahuan semua, sticker album rasmi World Cup dan Euro selalunya dikeluarkan oleh syarikat Panini, sebuah syarikat publishing dari Itali. Sticker-sticker dan sticker album mereka sendiri dihasilkan di Itali dan diedarkan ke seluruh dunia.

Sebagai permulaan, pengumpul perlu membeli starter pack yang mengandungi album tu sendiri plus 2 packet sticker di kedai-kedai buku, newsstands dan petrol kiosk. Kemudian, pengumpul kena beli sticker yang berikutnya dalam pek yang mengandungi 5 keping sticker. Kalau kat Malaysia, harga dia RM 1.50 satu pek. Kat UK tak silap aku 50 pence setiap pek. Gila murah kalau kau tak convert ke RM. Bagi pengumpul tegar, mereka awal-awal lagi akan beli satu kotak terus. Dalam satu kotak tu ada 100 pek.

Sticker pack bagi album Euro 2012. Picture credit: voila.com.my - sole distributor of panini sticker albums in Malaysia

Tanpa perlu banyak berbicara, meh tengok koleksi aku.

Yang ni aku beli masa Euro 1996 di Engleng. Oleh kerana Engleng adalah sebuah negara yang sangat bangga dengan sejarah mereka sebagai bekas kuasa besar dunia, maka sticker album rasmi semasa Euro 1996 tidak diterbitkan oleh Panini, tetapi oleh Merlin yang merupakan syarikat penerbitan dari Engleng.



Seterusnya..
Yang ni aku beli masa World Cup 1998. Paraguay yang paling hampir nak complete aku rasa.


Followed by..
Yang ni World Cup 2010. Tak banyak sticker sangat sebab aku jarang keluar rumah time ni. Haha.


And now..
Yang latest setakat ni, Euro 2012. Dah masuk quarterfinals pun tak complete-complete lagi. Haih.. Just ignore the instagram pictures, guys. I ain't no hipster. LOL



Kalau korang perasan, aku tak ada sticker album Euro 2000, World Cup 2002, Euro 2004, World Cup 2006 dan Euro 2008.

Kira banyak jugak la yang aku tak ada.

Inilah muka aku semasa aku jadi budak baik.
Sebabnya, dari tahun 2000 – 2002 aku sekolah lagi dan dekat nak SPM. Dan seperti budak baik, aku duduk rumah baca buku je. Pergi dating tak pernah sekali, konon virgin sangat lah tu. Blah la..  So, aku tak ada lah keluar merayau sangat dan tak berkesempatan nak cari sticker album. Lagi pun waktu tu kalau tak silap aku belum wujud kedai-kedai buku besar macam Borders atau MPH di Kulai dan Johor Bahru. Popular Bookstore ada la.  Susah nak cari sticker album ni. Tapi sekarang dah ada kerana Johor semakin maju. Johor ke Arah Kuasa Besar Dunia !

Zaman mahasiswa, Kurus sebab aku tak cukup makan.
Kan aku cakap, aku orang susah.
Okay, tahun 2004-2008 pulak adalah zaman aku sebagai seorang mahasiswa di UiTM Shah Alam. Oleh kerana aku dibesarkan dalam keluarga yang serba susah, kais pagi makan pagi, aku tidak ada duit lebih untuk membeli sticker album kejadah semua ni. Kesian aku.

Jadi, bermula tahun 2010 iaitu sebaik sahaja aku genap setahun graduasi dan dah ada kerja yang stabil, aku membalas dendam dengan membeli sticker album World Cup 2010.


Mungkin ramai yang tak akan paham apa bestnya kumpul sticker bodoh ni? Tetapi menurut pendapat pengumpul-pengumpul sticker yang tegar, ia adalah hobi yang sihat ya, kawan-kawan. Benda ni seronok kalau kita ada ramai geng yang mengumpul sticker ni.

Bagi pengumpul tegar, kepuasan itu datang serta-merta bila kita start je bukak packet sticker tu sendiri. The element of surprise that comes with it. Adakah kita akan dapat sticker yang rare atau adakah kita akan dapat sticker sama yang kita dah dapat 7 kali? Dari sinilah pertukaran sticker berlaku antara geng-geng pengumpul stciker. Dan kepuasan hakiki ialah apabila kita dapat penuhkan sticker album tu lebih awal dari geng-geng kita. Kira macam kiasu lah ni, lawan siapa boleh complete dulu.. Heh. Tapi aku tak pernah complete satu haram pun.

Bangang apa tengok tv dekat-dekat..Tau la
kejap lagi Peranchis nak kalah.
Kejap lagi game quarterfinal Peranchis lawan Sepanyol dah nak start. Jadi, setakat di sini sahaja kita berbicara tentang sticker album, tuan-tuan dan puan-puan. Sebagai seorang Francofag, aku kena sokong Peranchis.


Pengajaran yang boleh diambil dari entry kali ini ialah: Daripada kita main betting dengan bookie haram, baik kita kumpul sticker.


Thursday, 21 June 2012

Unboxing of a smartphone – Nokia 2630


Dah berkali-kali penulis blog ini asyik banyak bunyi smartphone Blackberry 9780 dia dah hilang, tak dapat nak selalu update blog sebab smartphone takde, bla bla bla. Itu semua alasan. Walau apa pun alasan beliau, mungkin ramai yang tertanya-tanya, sekarang dia pakai phone apa?

Untuk entry kali ini, saya akan buat satu unboxing review phone saya yang saya tengah guna sekarang. Phone yang dimaksudkan ialah Nokia 2630.

Baiklah.  Mari kita buat unboxing.

Smartphone atau telefon pintar berukuran 105 x 45 x 9.9 mm ini disertakan sekali dengan charger A/C dan earphone 3.5mm yang disusun rapi di dalam kotak berwarna putih yang kelihatan seakan-akan kotak telefon pintar jenama pesaing yang kini semakin popular di kalangan kanak-kanak pra-sekolah, iaitu iPhone.

Sungguhpun begitu, pilihan rekaan kotak sebegini bukan bermakna Nokia ingin jump into the bandwagon of Apple, tetapi sekadar strategi Nokia untuk mendekati pelanggan muda yang dilihat semakin dicemari budaya hipster.



Seperti model-model telefon bimbit Nokia yang lain, dengan sekali imbas sahaja, jelas dapat dilihat bahawa material yang digunakan untuk casing luaran telefon pintar ini sangat kukuh dan tahan lasak. Barangkali ianya adamantium. Ramai pengguna Nokia telah mengakui bahawa semua model telefon bimbit Nokia berupaya membunuh seekor anjing seberat 38 kilogram walaupun dilempar secara lembut. Ini juga telah menjadikan jenama Nokia popular dikalangan pelajar sekolah di kawasan pedalaman, terutamanya mereka yang terpaksa meredah ladang kelapa sawit untuk pergi ke sekolah.

Tanpa sebarang pun feature touchscreen dan sekadar mengharapkan numeric keypad, telefon ini sekali lagi dengan sengajanya direkacipta sedemikian bagi menarik golongan anak muda hipster kerana touchscreen and QWERTY keypads are too mainstream now!

Video format 3gp
Mari kita lihat pula resolusi skrin telefon pintar ini. Skrin 1.8 inci ini berkeupayaan 640x480 pixel menggunakan teknologi TFT. Mungkin ianya tidak setanding dengan teknologi AMOLED yang terdapat di telefon pintar yang dikeluarkan oleh Samsung, tapi memandangkan pengguna dapat membeli Nokia 2630 ini dengan harga borong, mengapa perlu bayar lebih?

Seperti telefon pintar yang lain, Nokia 2630 juga tidak mahu kalah dalam keupayaan multimedianya. Walaupun dijual dengan harga borong, ianya dilengkapi dengan kamera VGA dan berupaya merakam dan memainkan video dalam format 3gp yang merupakan format yang popular dikalangan usahawan amatur industri filem dewasa tempatan suatu ketika dahulu.


Oh, ya. Satu lagi feature yang bakal memikat hati golongan hipster ialah pengunaan baterinya yang sangat efisyen, menjimatkan elektrik dan mesra alam. Bayangkan, pengguna iPhone terpaksa mengecas telefon mereka setiap hari, malah dua kali sehari pun ada. Tetapi, bateri BL-4B yang menjana kuasa Nokia 2630 ini bisa bertahan selama seminggu tanpa dicas!

Membawa slogan “Belilah dengan harga borong, mengapa perlu bayar lebih?”, secara keseluruhannya Nokia 2630 adalah telefon pintar mampumilik yang bakal menggugat kedudukan Apple dan Samsung sebagai peneraju pasaran telefon pintar masa kini. Telefon pintar mesra alam ini seharusnya dimasukkan ke dalam program 1Smartphone 1Malaysia.

Wednesday, 20 June 2012

Celebrating 1st Year of Existence of Orang Lain Blog, Aku Pun Sibuk Nak Blog Jugak!


One year on, and still going strong! Well.. at least I think it is.

Today, I am celebrating the 1st year of this blog. So, nothing substantive today. I’m just gonna bullshit all the way through.

It all started with this post on 20th June 2011 [link here]. As the blog’s name suggest, I started this blog simply because everyone is consistently blogging, so I wanna have a hand at consistent blogging too. Typical herd mentality.

Even though I may not have as much readers as Obefiend or Ben Ashaari, I’m grateful to have at least a sizeable number of readers. I’d like to thank everyone who keeps on coming to read my bad writing in this blog over the past year. This blog will continue to make fun of the darndest thing that our society does.

Bye, guys..
If you notice, this year I have decided to omit my feature entry of the Grammar & Pronunciation Police because now, Astro is doing a similar thing in their programme “Oh, My English!”. Nanti korang ingat aku tiru idea Oh My English pulak. Drop me a comment if you would like these two idiotic Grammar Police to come back to this blog anyway.



On blogging as an influential tool

Bloggers are an influential lot, you know. Governments are toppled, Kings are butthurted and restaurants are frequented or boycotted just because someone blogged about it.

But in order to do all that, you need to be a seriously influential blogger, to be influential is a hard thing to achieve. To be influential, one needs to be consistently blogging. You have to sort of have no life at all to sit in front of the PC all day to blog, as far as I know lah..

But now with all the crazy technology and gadgets all over the place, you can just about blog at any time and place. It’s just a matter of whether you can afford the suitable gadget or not. 


And to be honest, I am still a bit disheartened at the lost of my Blackberry 9870, despite the fact that it is a shitty phone by today’s standard considering how IOS and Android phones are beginning to dominate the mobile market. Disheartened because it was actually that bloody phone which enabled me to capture everyday snapshots of life that eventually sprouts into ideas for my blog entries, ever since this blog existed. 

So, in conjunction with the 1st year anniversary of this blog, if you would be kind enough to donate RM 5 each, I would have just enough bucks to buy a Samsung SIII or a Samsung Galaxy Tab 2 10.1 so I can keep abreast of my surroundings in order to gather enough ideas and update this blog more frequently. No iPhones or iPads please. Those are for pre-school kids..

To celebrate the 1st year of this blog, I’m gonna party hard at my local surau tonight.

Tuesday, 19 June 2012

Kalau aku wakil rakyat.

Post pasca stress. Tak semua akan faham entry post kali ini kecuali orang yang kerja sama field dengan aku.

Wakil rakyat yang legend.


Kalau aku wakil rakyat…
Akan ku lawat semua rumah orang susah dan rumah anak yatim supaya mereka mengenali aku.

Kalau aku wakil rakyat…
Akan aku cat semua bus stop di kawasan aku dengan warna kegemaranku, oren dan hitam, supaya mereka yang menaiki bas boleh mengenang jasaku, forever and ever.

Kalau aku wakil rakyat…
Akan ku bina padang bola sepak setaraf padang Stamford Bridge di setiap neighbourhood di kawasanku supaya tiada belia dan kanak-kanak yang obese dan kaki bangku.

Kalau aku wakil rakyat…
Akan ku bina sebuah gym dengan equipment dan facilities yang cukup supaya anak-anak muda lelaki dikawasanku gagah macam Brock Lesnar dan anak-anak muda perempuan fit macam Jessica Biel.

Kalau aku wakil rakyat…
Akan ku sediakan tong kitar semula unuk setiap isi rumah dan akan ada collection untuk barang-barang kitar semula supaya tiada sampah yang dibuang sewenang-wenangnya.

I need your votes.
Untuk mempermudahkan semua ni, aku kena berhenti dari melakukan tugas hakiki aku dan apply untuk jadi wakil rakyat. Kenalah join politik. Memang aku ada pernah terpikir nak join politik. Which side of the camp? That one has yet to be decided, tapi aku akan join mana-mana side yang boleh sokong perjuangan dan causes aku yang aku sebut di atas. Ya, saya seorang lalang masonic pro-Barat yang tidak ada pendirian melainkan mementingkan agenda diri sendiri. LOL


Jika anda setuju dengan perjuangan saya ini, undilah saya di pilihanraya yang akan datang.

Moral of the story: Kawan se-UiTM aku pernah berpesan, “Jangan kita selalu ber'kalau', bila kita asyik ber’kalau’, gajah pun boleh terbang.” Dalam kata lain, aku memang banyak alasan dan kalau, buatnya tidak.

Tuesday, 12 June 2012

Tanpa smartphone saya jadi belo.


Belo adalah perkataan yang bermaksud tak betul atau macam bodoh. Mungkin tak ramai yang familiar dengan penggunaan perkataan ini. Aku rasa di sekitar Melaka dan Johor je yang guna perkataan ni. Tu pun tak semua orang tau agaknya.

Sejak kehilangan Blackberry 9780 beberapa bulan yang lepas, (aku tak ingat bulan berapa sebab bila duduk Malaysia aku susah nak ingat bulan kerana cuaca di Malaysia lebih kurang sama je sepanjang tahun. Kalau ada 4 musim senang sikit nak ingat bulan.), hidup sedikit sebanyak telah berubah.

Tanpa sebiji smartphone, aku tidak lagi boleh menerima email dimana-mana sahaja berada. Bila ada kat office sahaja baru boleh tengok email. Keadaan ini menjadikan aku lebih slowpoke berbanding rakan sekerja dan bos-bos di tempat kerja. Skop kerja aku memerlukan keputusan dibuat dengan cepat. Kadang-kadang, awal pagi lagi bos dah tanya pasal email mengenai isu sekian dan sekian. Aku blur atau dalam kata lain jadi belo sebab aku tak bukak lagi email. Tak tau apa benda yang ditanya.

Skop kerja aku yang memerlukan pekerjanya sentiasa berhubung dengan rakan sekerja di luar negara juga telah menjadikan kebergantungan terhadap smartphone sangat tinggi. Application seperti whatsapp atau BBM sangat membantu dalam berkongsi maklumat dan latest update di tempat masing-masing. Nak harapkan mesin fax? Itu teknologi zaman 60an beb..

Tanpa sebiji smartphone, aku tak boleh lagi tangkap gambar
sendiri macam ni , lepas tu terus upload kat facebook
untuk tatapan rakan taulan.
Tanpa sebiji smartphone, aku telah jadi ketinggalan dalam topik-topik yang hangat dibincangkan oleh rakan-rakan di laman sosial. Lepas tujuh jam orang tu post status/tweet/news link, baru la aku terhegeh-hegeh nak bagi komen. Orang lain dah habis kesah dah…

GPS? Aku tak kisah sangat tentang ketiadaan GPS sebab GPS are for wussies. Aku lebih bergantung kepada experience, navigation skills dan landmark. (yeah, right..)

Walaupun ada sesetengah pihak yang mengatakan otak manusia dijangka akan menjadi makin bebal kerana terlalu bergantung pada teknologi, tapi bagi aku, tanpa teknologi smartphone aku jadi lagi bebal.

Sekian labonan aku hari ini.

Tuesday, 5 June 2012

First World Problems: Cleaning up after you’re having so much fun.


This party may look tame and sharia-compliant,
but I was as high as fcuk.
Picture from way back in 2005 when I was a skinny lad.

Have you ever thrown a party at your place? I’m sure you guys have. Which part of the party you enjoice the most? The preparation before everyone arrives? The middle of the party where the heart of the event is at, where everyone gets high? Or the cleaning up part when everyone has left?







Most normal people would answer yes to the preparation part and the party itself. 
But cleaning-up?

Only freaks and foreveraloners will say the cleaning up part is their favourite part of the party.

Who in their right mind would clean up straight away after having a blast? You are supposed to get wasted afterwards, man. Else, there is no point in throwing a party at all.

No one deserves to be scrubbing pots and pans, wiping tables and taking out the trash right after having so much fun. I’m not asking you be a slob or anything, but can’t you wait for tomorrow? What’s the point of having a tomorrow if you don’t make use of it?

Oh yeah, EURO 2012 is coming up in a weeks’ time. If anyone out there loves cleaning up after a party, then drop me a comment, I might hire you to do the cleaning up. 

Monday, 4 June 2012

Setiap kali hiatus, mesti nak kena bagitau kan?


Pembaca-pembaca yang dikasihi sekalian, tanpa perlu diberitahu pun kamu sendiri boleh nampak yang aku dah lama tak masukkan entry dalam blog ini.


Sesetengah blogger/writer menamakan tempoh ketiadaan mereka dari aktiviti menulis sebagai ‘Hiatus’. Tak payahlah korang nak berhiatus-hiatus. Cakap je lah malas nak update, takde masa nak update. Kan senang. Hiatus konon..


Ketiadaan aku di alam blog adalah disebabkan oleh beban kerja hakiki yang banyak dan juga perasaan malas yang datang di hujung minggu. Tiada yang lebih enak melainkan bermalas-malasan di hujung minggu.


Tak larat nak duduk atas kerusi dah.
Setelah lama melayan beban kerja yang memerlukan pemerahan otak untuk menulis perkara-perkara yang serius dan substantif, saya sedar bahawa saya tidak boleh hidup dengan menghadap penulisan substantif dan serius selama-lamanya. Bayangkan, muka saya menjadi bengis akibat terlalu banyak penulisan serius. Masakan tidak, setiap kali ada tugasan penulisan serius, saya kena buat muka serius. Kalau tak, hasilnya nanti tak cukup serius dan orang lain tak akan ambil serius tentang diri kita.








Jiwa ini meronta-ronta untuk menulis subjek yang ringan dan lagha sebagai escapism dan juga sumber inspirasi supaya otak lebih lancar untuk menulis perkara-perkara serius. Jadi, saya memutuskan untuk kembali menulis di blog jahanam ini.


Terima kasih kepada pembaca yang terus setia mengunjung. 

Semoga blog ini terus meracuni pemikiran anda sebagaimana blog-blog politik meracuni pemikiran penyokong hardcore parti-parti politik tanah air.
Related Posts with Thumbnails